Двете дружества се занимават с големи инфраструктурни обекти

 

Претърсвания в две големи строителни фирми. Разследващи от  ГДБОП, подпомагани от служители на НАП проверяват дейността на „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“. Акцията е под ръководството на прокуратурата.

 

 

И двете дружества се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки. Двете компании са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. 

 

Дружествата от групата на „Агромах“ ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „буфери“ -  „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимият от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне, твърдят от прокуратурата.

 

От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус. Целта е функциониране на създадената схема за данъчна измама. С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС, смятат от прокуратурата.

 

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр. Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро. Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи.

 

"Имаме няколко каси. Нормално е да държим при нас пари. За всички тези пари ние имаме необходимите документи" коментира управителят на "Агромах"  Методи Бачев подчерта: "Ние сме абсолютно прозрачни. Имаме удостоверения за липса на данъчни задължения. Искат да ни развалят бизнеса, но не мога да разбера защо прокуратурата се подвежда".