От началото на април правилата за придружителите на деца ще са нови

 

Без "хотелска такса" в болниците. Така условно се нарича практиката придружителите на децата да плащат за нощувка в лечебното заведение. От началото на следващия месец правилата ще бъдат други. 

 

За Алекс това е нова писта за количка, а за майка му - болничното легло, което споделят от седмица. 

 

Със сигурност детето се чувства много по-комфортно, когато съм при него, много по-спокоен е и, недай си Боже, ако стане нещо, мога да изтичам да повикам някого на помощ”, заявява майката Красимира Маринова.  

Още по темата

 

Съгласни са и лекарите. Но сега за спокойствието на децата, нощувката в болница струва пари. 

 

„Така или иначе болницата е търговско дружество и всеки приход е добре дошъл за нея”, заявява доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница. 

 

Таксата обаче е непосилна за някои семейства. А лечението - все така необходимо. 

 

„Детето беше на майката на името, бащата беше в затвора. Аз гледах това дете и нямах откъде да дам пари. Благодаря, че пак все пак ми влязоха в положението. Само за три дни съм платила 45 лева за катализацията”, разказва Анелия Илиева. 

 

„Приемането на майки-придружителки означава, че за тях трябва да бъдат осигурени места, където те да нощуват, да бъдат спокойни. Тоест, легло, в което не може да се сложи пациент, който може да донесе повече средства за институцията”, обяснява доц. Кънева. 

 

Вече не трябва да има и такса за придружителите на хората с увреждания, които не могат да се обслужват сами. 

 

„В старата наредба е имало текст, който е казвал, че може да има „и други услуги" и всички са си слагали кой каквото си иска, затова вече „и други не съществува”, заяви зам.-министърът на здравеопазването доктор Ваньо Шарков.

 

И все пак някои услуги ще останат платени - например изборът на лекар или екип, както и ако имаме изисквания към храната. Новите правила ще важат от началото на април.