Пазарджишки села се оказаха част от трафикантски канал

 

Няколко пазарджишки села край автомагистрала "Тракия" се оказаха част от канал за трафик на нелегални  бежанци. Каналджиите използват населените места като заблуждават мигрантите, че се намират в Сърбия и ги изоставят до първите къщи в селата, след което прибират парите им. 

 

"Тракия" е една от основните артерии, през която минават мигрантите, за да придвижат до вътрешността на страната. Преди да стигнат София, каналджиите най-често ги изоставят край пазарджишките села, където би трябвало да ги поеме друг или просто им прибират парите и ги оставят да спасяват сами.


"Каналджиите са взели съответните суми от тези хора, изоставят ги близо до автомагистрала Тракия като им посочват въпросната разделителна мрежа, която е предпазна мрежа в случая и не дава възможност на хора и животни да преминават буквално през аутобана. Казват им, че това е граничната инвица- това е границата между България и съседните на нас държави и преминавайки те вече са в другата държава", пояснява Мирослав Стоянов- говорител на ОДП на МВР- Пазарджик. 


Най-често каналджиите им обяснявали, че ограда в далечината е Сърбия. Затова бежанците масово прескачат въпросното ограждение, но тогава се оказва, че се намират в пазарджишкото село Каллугерово. Затова често край селата Гелеменово, Динката и Калугерово могат да се видият цели групи изоставени бежанци. В Кулегорово хората живеят в страх, защото преди дни в края на селото на една от поляните виждат 130 бежанци от Афганистан и Ирак

 
Баба Трендафила живее сама в края на Калугерово. Повечето къщи около нея са безлюдни и се страхува мигрантите да не влязат вътре да се крият. Вече е виждала бежанци наоколо.

 

След като повечето държави затвориха границите си за мигранти, у нас полицията очаква бежанският поток към вътрешността на страната да се увеличи.

 

Досега в Пазарджикшо са задържани четирима каналджии, но до момента нито един от тях не е осъден.

 

По данни на полицията тарифата за трафик на бежанци през България е между 500 и 1000 евро на човек.

 

Репортер: Благой Бекриев