Платформата Голиат се намира близо до северния нос Нуркап в Норвегия

Петролната промишленост премина в нов етап с началото на добива на петрол в Баренцово море в норвежки териториални води, посочва италианската енергийна компания ЕНИ, която експлоатира находището, предадоха Франс прес и БТА.


Платформата Голиат е заработила вчера вечерта. Това е от стратегическо значение за Норвегия, за отрасъла и, разбира се, за ЕНИ, посочва пожелал да остане анонимен представител на компанията.


Платформата Голиат се намира близо до северния нос в Норвегия Нуркап, на 88 километра северозападно от град Хамерфест. ЕНИ държи 65% от правата върху нея, а норвежкият гигант "Статоил" останалите 35%.


В проекта за добив на петрол в норвежки териториални води в Баренцово море са вложени 6 милиарда евро. ЕНИ планира добив в бъдеще от 100 000 барела на ден.


Норвегия изгради огромното си богатство върху манната на въглеводородите в Северно море, но производството им бележи спад от 2001 г.


Няколко находища за природен газ се разработват в Баренцово море в норвежки и руски териториални води. Разработването там на находищата обаче е скъпо и крие технически предизвикателства. Находищата са отдалечени от инфрастрактурата, изградена на западния норвежки бряг, метеорологичните условия са сурови, а въпросите, свързани с околната среда все още са чувствителна тема.


Според оценките петролният потенциал на Норвегия, открит през 2000 г., се оценява на 179 милиона барела.