Те продължават седем седмици

 

От днес започват 40-дневните великденски пости. В дните до Възкресение Христово не се яде месо, яйца, мляко и млечни продукти. Това са най-дългите пости в годината.  

 

Според църковните канони това е времето, в което вярващите не само поставят тялото си на изпитание, но и трябва да се въздържат от лоши мисли и действия. През всичките 40 дни на поста трябва да се ядат само храни от растителен произход. 

 

По време на поста има два дни, които са празнични и на които се разрешава да се яде риба – Благовещение (25 март) и Цветница.  Според църковните канони през първата и последната седмица от поста е желателно да се избягват дори растителните мазнини.

 

Да постят се препоръчва на здрави хора. Постът като вид диета се препоръчва дори от някои лекари. Те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма.  

 

 „Ако наблегнем на зеленчуците, на плодовете, на бобовите култури ще бъде добре дошло и за организма”, обясни ендокринологът д-р Недялка Шопова. Въпреки това бременни жени и малки деца не е желателно да постят през цялото време на великденския пост.

 

 Репортер: Цеца Алексова