За нарушителите се предвиждат солени глоби

Забранена е беритбата и събирането на мурсалски чай от естествени находища, съобщиха от РИОСВ- Смолян. Въведената със заповед на министъра на околната среда и водите забрана ограничава досегашния режим на ползване, който допускаше събиране на билката за лични нужди с допустимо количество до 2 кг дневно. 

 

От екоинспекцията уточняват, че с новата заповед се цели да се подобри състоянието на естествените находища и да се засили контролът по опазване на лечебното растение. Глоби от 100 до 1000 лв. и имуществени санкции от 500 до 3000 лв. са предвидени за нарушителите на забраната за бране на целебното растение.


На територията на област Смолян има две по-големи находища от мурсалски /пирински/ чай. Ограничителният режим за ползване на растението забраняваше досега събирането и беритба на чая за търговски цели.


Продажбата на билката от култивиран мурсалски чай не се санкционира. Плантации от култивиран чай се отглеждат напоследък от жители на Триград.


Съгласно изискванията собствениците на плантациите могат да продават билката след издадено разрешително от съответната община, в което се посочват местонахождението, площта и количеството на произведения чай.


Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е включен в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. От 1942 г. до 2002 г. е в списъка на защитените растения, а в момента е поставен под специален режим на опазване и ползване, уточняват от РИОСВ.