Ще падне ли забраната за палатки на брега на морето и в планината?

 

„Още днес, най-късно утре ще бъдат внесени текстовете, които да отменят това нещо. 200 лева глоба за палатка на плажа е заложен в проекта на Закона за туризма. Това трябва да отпадне, защото това касае множество фестивали, всички рибари и хората, които отиват на семейна почивка през уикенда. Получих уверение от министър Николина Ангелкова, че тези спорни текстове ще отпаднат”, обясни в „Здравей, България” екоактивистът Борислав Сандов по повод забраната за къмпингуване и заявката на ГЕРБ, че ще поискат нейната отмяна.

Още по темата


„Съгласни сме, че трябва да има правила, но една такава категорична забрана е напълно нелепа. Първоначалният текст на закона беше добър, но между първи и второ четене се появи една лобистка идея – забранява се къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. За чистенето и в момента законодателството предвижда глоби за онези хора, които цапат. Но защо не ги глобяват”, коментира още той.


„Трябва да има контрол. Има закони, които предвиждат глоби за цапането в града например”, категоричен е Борислав Сандов.


Бизнесменът Ивайло Караньотов е обиколил хиляди километри със своята каравана.


„Искам да се разгранича от „Зелените”. Аз съм просто къмпингар. Няма нищо политическо в нашето искане. Като обикновен гражданин искам една от малкото екстри, останали в България - да ходим свободно в природата. Нека поне това запазим, докато уредим инфраструктурата, която да поеме нашите кемпери. В България, където и да отидеш с кемпер, е сървайвър”, обясни Ивайло Караньотов.


Той добави, че в момента във Франция има 4800 къмпинга. А в Скандинавските страни като Финландия, Дания и Холандия къмпингуването се насърчава. Можело да къмпингуваш навсякъде, стига да спазваш правилата – да си далеч на 100 метра от обитавана къща.


„Необходими са правила, но не и подобни забрани”, категоричен бе Борислав Сандов.