Организират се във Facebook, събират пари, дрехи и мебели

 

Шестчленно семейство от Горна баня остана без дом след пожар. Съседи и приятели им помагат с каквото могат и временно са ги приютили. А във Facebook организират хора, които да намерят дрехи, храна и покъщнина за семейството. 

 

Иронията на съдбата е срутила дома на Асен и Гергина, така че след пожара да остане... вода.  

 

„Нямаше нищо запалително”, обяснява Асен Асенов.

 

В петък по обяд изгорял домът на семейството. Граден 7 години, с изрядно платени сметки. Асен подозира палеж с умисъл. 

 

Огънят опустошил всичко за 20 минути, докато дойдат двете пожарни.

 

„Децата ми две вечери са спали в оранжерията”, разказва Асен Асенов. 

 

Оттук нататък Асен и Гергина искат да продължат да живеят както досега – сред българи. Срамуват се от ромския манталитет на „братовчедите". През сълзи благодарят на Мими, че сега са отседнали у тях, на съседната улица „Дъга”.

 

„Тази жена пусна роми да ѝ живеят в къщата. Тази жена не е расист. Расист е този, който е запалил къщата ми”, заявява Асен. 

 

Гергина и Асен отглеждат четирите деца с нейната заплата - около 900 лева за шестимата от семейството. Тя работи на три места - грижи се за дворовете и градините на къщи в Горна баня. И се справят. 

 

Дрехи, помагала и дом вече са получили от горнобанци. На чело на групата застанал Денис. 20-годишен младеж, приятел на единия от синовете им. 

 

„Домъчня ми при самата гледка, почти нищо не е останало. По принцип така сме устроени, че ромите не ги забелязваме, но има хора, които са със сърца, каквито са те”, заявява Денислав Цветков.  

 

„Първо се зарадвах, че видях, че дъщерята прескочи през прозореца и излезе, без нищо да има по нея. И си помислих, че съм щастлив. Най-щастливият човек, щом децата ми са живи и здрави”, заявява Асен. 

 

Къщата е строена тухла по тухла. 

 

С приятелство построена и с приятелство ще бъде разчистена. За да започне градежът наново. Накъдето покаже вятърът. 

 

Ако искате да помогнете на семейството, това е дарителската сметка:

 

Societe Generale Експресбанк
BIC:TTBBBG22
IBAN: BG60TTBB 9400 1526 2487 16
Гергина Данкинова Манчева