Това се казва в доклад на Световната здравна организация

23 на сто от смъртните случаи по света са предизвикани от влошените условия на околната среда, констатира доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван в Женева, предаде БТА.

 

През 2012 година са били регистрирани 12,6 милиона смъртни случая, дължащи се на замърсяването на въздуха, на почвата и водите, на въздействието на химически вещества, на климатичните промени и на ултравиолетовите лъчи.  

Още по темата

 

СЗО състави списък на 10-те най-значими патологични заболявания, свързани с влошаването на околната среда.

 

Около 8,2 милиона смъртни случая по света се дължат на замърсяването на въздуха, свързано с болестите на сърцето, с ракови и респираторни заболявания. 

 

Според СЗО не са за подценяване случаите на диария по света, които са класирани шести по смъртност в топ 10 на СЗО. Всяка година на тяхна сметка се водят 846 000 смъртни случая. Този вид заболявания се дължи най-вече на лошите санитарни условия в много от развиващите се страни.

 

"Съзнателно нанесените травми", или самоубийствата, заемат 10 място в класацията на СЗО. Според здравната организация те са причинени понякога от излагането на токсични продукти, каквито са пестицидите и също са свързани с околната среда.

 

Най-много смъртни случаи, дължащи се на влошената околна среда, са регистрирани в Югоизточна Азия - 3,8 милиона. На втора позиция фигурира Тихоокеанският регион с 3,5 милиона, следван от Африка 2,2 милиона, Европа, 1,4 милиона, Близкият Изток 854 хиляди и Америка 847 000 смъртни случая.