Еврокомисарят говори ексклузивно пред Нова

 

България е много по-подготвена от други страни за евентуален бежански поток. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в специално интервю за Нова телевизия.

Още по темата

 

"България беше първата, която почувства потока на бежанците като проблем. Тя направи доста за охрана на външните граници и за това да е готова. Ако потокът тръгне към нас, ние сме по-напред от други страни", изтъкна тя, като уточни, че в случай на нужда, страната ни може да се възползва от нов финансов инструмент за подпомагане при хуманитарни кризи в Европа. 

 

"В него за тази година има гарантирани 300 милиона евро. Те са за спешна помощ именно там, където има нужда от нея. 200 милиона евро са за следващата и още 200 милиона - за 2018-а. Ако нещо се случи, ще почукаме на вратата и ще ни дадат", заяви Георгиева. 

 

Тя уточни, че страната ни вече има отпуснати 91 милиона евро по програмата за 2014 – 2020 година и получена спешна помощ в размер на10 милиона евро. 

 

"Трябва да разбиваме мрежите за трафик на хора. Това е проблем, който не се е родил миналата година, но докато не ни опари в Европа, не му обръщахме внимание", коментира еврокомисарят и допълни, че от гледна точка на огромните печалби трафикантите вече са конкуренти на търговците на дрога. 

 

Кристалина Георгиева отказа да коментира официалната вече кандидатура на България за шеф на ООН – Ирина Бокова. Отказа и коментар по темата дали би се кандидатирала за предстоящите президентски избори у нас.

 

Ще дойдат ли бежанците в България? Разберете във видеото какво каза Кристалина Георгиева по въпроса.

 

Репортер: Антоанета Николова