Обмисля се да има задължително нощно кормуване за всички кандидат-шофьори

 

Свалят младите шофьори от мощните коли. Предвижда се и задължително нощно кормуване за всички кандидат-шофьори. Тези промени ще се опитат да приемат депутатите от транспортната комисия преди второто четене на Закона за движение по пътищата. 

 

За 2015 г. водачите със стаж до две години са причинили 483 тежки катастрофи. При тях са загинали 44 души, а ранените са 640. От началото на годината младите водачи са предизвикали 35 тежки произшествия. Загинал е един човек, а ранените са 41, сочи още статистиката.

 

За да бъдат още по-подготвени на пътя, от властта предлагат да има по-ниско ограничение на скоростта за младите шофьори, както и колите да бъдат обозначавани със стикер "Млад шофьор", ако се управляват от водачи, които току-що са взели книжка. 

 

Сред новите мерки е 50% от кормуването да се извършва нощем. Сред по-драстичните предложения е и забрана за каране след полунощ.

 

Тепърва ще се решава дали една, или две години взелите книжка ще се водят за млади водачи. Борбата срещу войната по пътищата трябва да започва от ранна детска възраст, категорични са законодателите. 

 

Дали новите промени ще успеят да стигнат до второ четене на закона за движение по пътищата - не ясно.