В съобщение в интернет отговорност за нападенията пое ИДИЛ

 

 

Две експлозии разтърсиха летище "Завентем" в Брюксел около 8:00 часа местно време (9:00 българско), съобщават световните агенции. Час по-късно взрив избухна и в метрото в Брюксел.

 

 

Общо над 30 са жертвите и 230 са ранените при експлозиите. Сто души са пострадали на летището, а 130 в метрото, уточняват от кризисния център на вътрешното министерство на Белия. 

 

От Министерството на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

 

По информация на РИА Новости са пострадали трима служители на Европарламента.

 

 

 

 

 

 

Взривовете на летището са избухнали в залата за заминаващи. Летището, на което остават блокирани близо хиляда души, е международно, а едната от експлозиите е била до американските авиолинии.

 

Един от взривовете е избухнал в заведение за бързо хранене в зоната за излитащи, а другият - в детски кът. По информация на "Асошиейтед прес" една от бомбите на летището е била заложена в куфар.

 

От Френското външно министерство заявиха, че в резултат на днешните терористични атаки в Брюксел са пострадали осем французи, трима от които са в тежко състояние.

 

 
 

 

 

При взривовете са пострадали граждани на Великобритания, Унгария и Италия. Телата на загиналите при терористичния акт все още на са разпознати, заяви кметът на Брюксел. 

 

 

Още по темата

Едва ли някой е предполагал, че час по-късно след взривовете на летището ще има трета експлозия - във влак на метрото. 

 

Експлозията е станала на станция до централната гара "Робер Шуман", съвсем близо до района, където се намират сградите на редица европейски институции. 

 

Композицията на влака е спряла на спирка в сърцето на квартала с европейски институции. Изключително мощен взрив избухва в средния вагон на композицията. Машинистът успява да отвори вратите и да спаси хората в останалите два вагона. Оцелели сравнят обстановката с филм на ужасите. Хората са изведени в пълен мрак през тунела към следващата спирка.

 

Властите в страната обявиха най-високата, пета степен за опасност от тероризъм.

 

Аеропортът е евакуиран и затворен за полети до сряда. Всички полети са пренасочени към други летища.

 

Спрян беше и железопътният транспорт в района. Вече се възстановява движението на бързоскоростните международни влакове. Евакуирани бяха също така метрото и централната гара, съобщиха местни медии. Линии 2 и 6 на метрото на Брюксел бяха отворени около 16 часа местно време. 

 

Около час след атаката от прокуратурата в Белгия потвърдиха, че атентатор-самоубиец се е взривил на летището. 

 

В ранните следобедни часове стана ясно, че в залата за заминаващи е намерен автомат "Калашников". Моделът му бил подобен на този, използван от атентаторите при атаките в Париж. По неофициални данни там е намереин и колан с експлозиви.

 

Белгийските медии разпространиха кадри от охранителните камери, на които може би се виждат предполагаемите атентатори-самоубийци. Двама души вероятно са задействали експлозивите, а третият е избягал.

 

На няколко пъти полицията в Брюксел са отзоваваше на сигнали за съмнителни предмети. Появиха се съмнения за открит невзривил се самоубийствен пояс отново на летището. Поне едно взривно устройство, което не се е задействало, е намерено на летището в Брюксел, съобщиха местни медии. 

 

Белгийският премиер призна, че страната му е изправена пред най-лошото.

 

В съобщение, публикувано в интернет, отговорност за нападенията в Брюксел пое радикалната групировка ИДИЛ.

 

В Брюкселския свободен университет също е имало контролирана експлозия. Последните съобщения са за контролирани взривове също в кв. "Етербек", както и около кулата "Миди" в района на основната железопътна гара в столицата, предаде БТА.

 

 

Очевидци разказват, че от експлозиите на летището са летели тела. Според някои от свидетелите непосредствено преди взривовете са били чути викове на арабски и изстрели.

 

Още по темата

 

Експлозиите се случват дни след задържането на Салах Абдеслам. Предполагаемият организатор на кървавите атентати в Париж беше арестуван в Брюксел миналата седмица. При разпитите той призна, че готвел нови атаки.

 

През целия ден белгийската столица остана напълно парализирана. Мишените са старателно подбрани - час пик, метрото и летището. Предстои дълъг уикенд заради католическия Великден тази неделя и трафикът е засилен.

 

Около 17 часа българско време трафикът в белгийската столица започна да се нормализира. Въпреки че метрото продължава да бъде затворено, жп гарите "Gare du Nord", "Gare du Midi" и "Gare Central" отвориха вратите си. Възстановен бе и транспортът по пътищата. Отворени бяха тунелите в покрайнините на града. В движение вече са 11 автобусни линии и трамвай номер 93.

 

 

 

 

 

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е в Брюксел. Тя е с делегация на посещение в града. Ето какво разказа Цачева за обстановката в белгийската столица: 

 

 

Координати на посолството и консулската служба на България в Брюксел. 

 

Посолство на Република България в Белгия
Адрес: Ave. Moscicki 7,1180 Bruxelles
Телефон: +32 2 374 4788
Факс: +32 2 375 8494
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: + 32 473 981 042
Работно време: По - Пт, 09.00 - 17.30 ч.
E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg

Консулска служба

Адрес: Rue Copernic 4C, Bruxelles 1180
Приемно време: По - Пт, 10.00 - 12.00 ч. (с предварително записване)
Тел.:+ 32 2 374 5963
Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч.
Факс: + 32 2 375 5382
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време:
+32 473 981042
E-mail: Consular.Brussels@mfa.bg

 

На официалната си страница във Facebook летището в Брюксел информира, че въпроси за роднини и за това кои са хората, които са били на аеропорта по време на експлозиите, можете да задавате на тел. номер: (0032) (0)2/753 73 00