Светът скърби с Брюксел

 

 Вълна от съпричастност с жертвите и пострадалите в Брюксел. Прочути паметници и забележителности в Европа и по света бяха осветени с цветовете на националното знаме на Белгия - черно, жълто и червено.

 

Сред тях бяха Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, фонтанът Ди Треви, Световния търговски център в Ню Йорк.

Още по темата

 

 

По-рано кметът на Париж Ан Идалго изрази "цялата си лична солидарност и тази на парижани" разговаря със своя колега Иван Майер от Брюксел "за да засвидетелства болката и мъката, която споделя с него", се казва в съобщението.

 

Символът на Париж беше осветен в цветовете на френското знаме след кървавите атентати разтърсили френската столица на 13 ноември миналата година, при които загинаха 130 души, припомня Франс прес.

 

 

Видео: Ройтерс

 

"Днес Европа е ударена в сърцето си. За пореден път атакуват фундаменталните й ценности: свободата, толерантността, хуманността и привързаността й към демокрацията. Изправени пред този враг, ръководен от омраза, смърт и фанатизъм ние сме длъжни да застанем прави. Нашият отговор трябва да е твърд и непримирим - да подсигурим сигурността на гражданите си... да акцентираме и да продължим действията си в областта на образованието, да живеем заедно и да поддържаме диалога между общностите. Ние няма да отстъпим", пише още в съобщението на Идалго.