Белгийски вестник опроверга първоначалната информация, че той е задържан

Полицията арестува мъж, за когото имаше съмнение, че е третият предполагаем атентатор от летището в Брюксел. Съобщението дойде от белгийския в. La Dernière Heure, като впоследствие беше опровергано.

 

По-рано изданието посочи, че става дума

Още по темата

за Наджим Лашрауи, който беше заснет от охранителни камери заедно с двамата нападатели, които се самовзривиха на летището. Тази информация обаче беше отхвърлена.

 

Лашрауи не е задействал експлозива по неизвестни причини и е избягал. Истинската му самоличност беше разкрита в понеделник, тъй като до този момент се е подвизавал под името Суфиал Кайал.

 

Предполага се, че той, заедно с убития по време на операцията в брюкселския квартал "Форе" (на 15 март) Мохамед Белкаид, е координирал атентатите в Париж. Следи от негови ДНК са открити по експлозиви от атаките през ноември, както и в два апартамента в Брюксел и Овле, послужили за скривалище на Салах Абдеслам.

 

Именно Наджим Лашрауи се е намирал в автомобила с Абдеслам и Мохамед Белкаид, спрян за проверка на австро-унгарската граница, на 9 септември 2015 г.

 

Лашрауи е белгийски гражданин, роден на 18 май 1991 година. Родният му град е Схарбек, но през февруари 2015 година той е изключен от регистъра на общината заради заминаването си в Сирия.


Според белгийския вестник Лашрауи е един от първите жители в района на Брюксел, които са се присъединили към джихада в Сирия. Първите случаи на заминаване в размирната страта са регистрирани през декември 2012 година.

 

В Сирия бойното му име е било Абу Идрис. Той е разследван в рамките на процес срещу сирийска мрежа в Брюксел, присъдата по който ще бъде произнесена в началото на май. Прокурорът иска той да бъде осъден на 15 години затвор, като главните обвинения срещу него са, че е вербувал хора в редиците на ислямистите.

 
Междувременно в боклукчийски кош в Схарбек в брюкселския регион, където полицията проведе серия обиски във вторник, е бил намерен лаптоп, за който е сигнализирано на отдела за борба с тероризма, съобщиха Dernière Heure и Агенция "Фокус". Според медията в него са намерени съобщения на ИДИЛ. Анонимен източник е определил съдържанието на лаптопа като „интересно“. Изхвърленият компютър е открит от работници на фирмата, която събира отпадъци в Брюксел. Те били заинтригувани от факта, че компютърът не е бил просто напъхан в торба за боклук, каквито са изискванията за сметосъбиране в Белгия. Освен това не изглеждал стар. Боклукчиите съобщили за находката си на конен полицейски патрул, преминаващ наблизо, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 

 

Според АFP лаптопът е на Брахим Бакрауи, който се взриви по време на атентата на летището в Брюксел и в него е открито предсмъртно писмо.. В писмото Брахим казва, че „вече не знае какво да прави“, тъй като е „издирван навсякъде“. Лаптопът е съдържал и ценна кореспонденция на лица, свързани с ИДИЛ, съобщава телевизия RTL.

 
Във вторник при обиск на жилище в Скарбек, което според полицията е било използвано от терористите, извършили атентатите на брюкселското летище, е било намерено още едно готово за взривяване саморъчно направено взривно устройство, натъпкано с поразяващи остри предмети.