Становището им е изпратено до председателя на ВКС Лозан Панов на 21 март

Комисия от съдиите от Върховния касационен съд остро разкритикува предложения от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева Закон за борба с корупцията. Становището на съдиите е изпратено до председателя на ВКС Лозан Панов на 21 март.

 

Според върховните съдии част от процедурите за проверка, които предвижда законопроектът влизат в противоречие с Конституцията, която гарантира неоправданото посегателство срещу честта, достойнството и доброто име на проверяваните лица.

 

Върховните съдии смятат разглеждането на анонимни сигнали от бъдещето антикорупционно бюро като неприемливо.

 

“Такава възможност граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите. Комбинацията от големите правомощия за орган на изпълнителната власт, какъвто ще се явява Бюрото за предотвратяване на корупцията, приемането на анонимни сигнали и използването на неясни термини може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата на правата на хората, граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите. Така се отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм”, пишат в становището си от ВКС.

 

От ВКС препоръчват ръководството на Бюрото за борба с корупцията също да подлежи на проверка за почтеност. От Върховния съд смятат, че противоречи на Конституцията предложението проверките, които Инспекторатът на ВСС ще извършва на магистрати, да бъдат изпращани на антикорупционното бюро, без да е постановен окончателен акт. Това според съдиите противоречи на разделеността на властите.

 

Становището на ВКС поставя и прецедент пред българското законодателство. Магистратите предлагат на проверка да подлежат не само половинките на властимащите от противоположния пол, но и случаите на еднополово съвместно съжителство. Приемането на тази препоръка може да се разглежда и като първа стъпка към легализиране на еднополовото съжителство, придобило публичност като “легализиране на гей-браковете”.