Извършителят на самоубийствения взрив е Наджим Лашрауи

Извършителят на втория самоубийствен атентат на летището на Брюксел вчера бе идентифициран като Наджим Лашрауи, информира агенция "Ройтерс", позовавайки се на вестник "Де Стандард".

Още по темата

 

По-рано днес друго белгийско издание, "Дерниер йор", заяви, че Лашрауи е бил задържан в предградието на столицата Андерлехт - информация, която се оказа невярна.
Белгийският джихадист вече бе издирван във връзка с атентатите в Париж от ноември миналата година.
Извършителят на другия самоубийствен атентат на летището на Брюксел бе идентифициран като Халид Бакрауи. Брат му Ибрахим Бакрауи бе разпознат като нападателя камикадзе в метростанция "Малбек" в центъра на белгийската столица.

 

Припомняме, че извършителите на атентатите на летището в Брюксел са белгийските граждани братя Ел Бакрауи. Това съобщи по-рано телевизия RTBF, цитирайки полицейски източник. Те успели да избягат при една от антитерористичните операции, провели се в града през изминалите седмици, която доведе до залавянето на единствения оцелял участник в атентатите в Париж Салах Абдеслам. При атаките загинаха 32 души, а 270 бяха ранени.

 

Братята Ибрахим и Халид Бакрауи живеели в белгийската столица и били известни на полицията, но за престъпления от общ характер, а не за тероризъм. Единият от двамата - Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в квартал "Форе", където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на Абдеслам, който беше арестуван няколко дни по-късно.

 

На летището се взривява Ибрахим. Атентатът в метрото извършва брат му Халид. И двамата са имали сериозни криминални досиета, но за престъпления, нямащи общо с терористична дейност- като например кражби на коли, стрелба, включително и по полицай, по време на грабеж. Арестувани са от време на време, пускани под гаранция, избягали от правосъдие.  

 

Като трети предполагаем атентатор от летището в Брюксел бе спрягано името на Наджим Лашрауи, съобщават белгийските медии. Той не е задействал експлозив по неизвестни причини и е избягал. Мъжът е оставил куфара, който се е взривил, след като хората са били евакуирани от летището.