Тероризмът е сериозна и непосредствена заплаха за България. Как ще се борим?

 

Какви са най-големите рискове за страната ни и как ще се справят службите? Днес правителството прие стратегията  за противодействие на радикализацията и тероризма, а освен това очерта основните заплахи за страната ни. Част от тях са мигрантската вълна, преминаващите транзитно през България бойци на терористични групировки, както и пълната изолация – социална и културна на отделни малцинствени групи у нас. А как ще се борим с тях?

Още по темата

Тероризмът е сериозна и непосредствена заплаха за България. Рискът за сигурността на гражданите в Европа е постоянен. Затова българските служби тренират - как да се справят в кризисна ситуация.


„Притесних се отначало. Помислих си, че има нещо подобно на терористична заплаха”, разказва Ивелин.


„Помислих, че нещо се е случило, че някакви хора са се сбили и са се намушкали. Като цяло съм за обученията. С какво ще помогне това – да няма паника сред хората, да могат да реагират адекватно”, на мнение е Стефани Димитрова.


Учението обаче възмути някои граждани. Те се оплакаха в социалните мрежи, че били арестувани от полицаите и стоели часове под дъжда блокирани. В заключение, един от тях - Николай Паунов е написал, че цитирам „в тази държава терористите със значки са много по-страшни от терористите с бомби”.


А кое е най-страшно според българските служби - като най-реална те определиха заплахата от терористичните групировки като ИДИЛ и „Ал Кайда”. И фактът, че много от  завръщащите се у дома бойци, минавали през България.


„Още миналата година приехме изменение на Наказателния кодекс за пътуването с цел тероризъм. Може би трябва да погледнем текстовете за финансиране”, казва правосъдният министър Екатерина Захариева.


Бойко Борисов пък съобщи, че 56 чужденци са били експулсирани от България, защото са оценени като опасни за националната сигурност. От над 18 000 проверени мигранти , за 577 се смята, че могат да поставят в опасност сигурността и интересите ни.


Иначе като конкретен риск за България службите определят и факта, че редица наши сънародници се обучават в чужди религиозни образователни центрове.