"Няма констатиран конкретен риск", заявиха от МВР

 

Съобщение на официалната страница във Facebook на Американския държавен департамент предупреждава за непосредствена заплаха за автобус или автобуси, които минават покрай бившия хотел “Плиска” на бул. “Цариградско шосе” в София. Гражданите на САЩ са посъветвани да избягват района и да търсят друг вариант за транспорт. Постът във Facebook се появи преди повече от 12 часа, но остана без коментар от българските власти до тази сутрин, когато медиите започнаха да търсят отговори. 

 

Highslide JS

 

Съобщението прилича по-скоро на фалшиво заради линка в него, който на пръв поглед изглежда като легитимен за сайта на Държавния департамент, но завършва с .sbu вместо с .gov. Кореспондентът на Нова в САЩ Ясен Дараков се свърза с Американското посолство в София, но оттам първоначално заявиха, че не знаят нищо. Ангажираха се да проверят публикацията и ще дадат информация. Малко по-късно от посолството излязоха с позиция, че "не коментират текущи разследвания". 

 

 

"В МВР няма констатирана конкретна заплаха, в което и да е място в София, която да застрашава живота на гражданите”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова.

 

"След атентатите в Брюксел и след призива на МВР към гражданското общество да обостри своята бдителност, има множество сигнали за потенциална заплаха”, обясни той. Костов подчерта, че сигналът за заплаха около „Плиска” е бил подаден вчера на тел. 112.

 

"Имало е сигнал, който е проверен и е недействителен. В никакъв случай не е предотвратен атентат", категоричен бе Георги Костов, допълвайки, че не трябва да се всява паника.

 

 

Обстановката на спирката пред хотел "Плиска" тази сутрин е спокойна, провери репортерът на Новините на Нова Златина Зехирова. 

 

„Сигналът, който нашите служби са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори”, информират от правителствената пресслужба.

 

Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха”, заяви премиерът Бойко Борисов. 

 

"Една голяма любов предизвика тази истерия. Другата акция на МВР няма нищо общо с „Плиска”. Тя е на „Ситняково” и става въпрос за каналджии”, заяви министър-председателят в парламента. 

 

Видео: БГНЕС

 

От общината все пак призоваха шофьорите на градския транспорт да се движат с повишено внимание. 

 

"Да бъдат по-бдителни за изоставени пакети. Проверяват се автобусите и тролейбусите на крайните спирки. В тази напрегната ситуация в света разбира се, че хората са чувствителни и се получават непрекъснато различни сигнали. Проверява се всеки един от тях”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Видео: БГНЕС

 

Депутатите в парламента също коментираха получената информация за заплаха.

 

„Вчера на заседание получихме уверения, че няма непосредствени заплахи”, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

„В такава обстановка всеки сигнал трябва да се проверява”, на мнение е Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

„Светът е във война. Трябва да сме наясно, че България като гарнизон на цивилизования свят може да бъде ударена”, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов

 

 

Видео: БГНЕС