Тероризъм се бори с политическа воля, коментира Николай Марков

 

„Свидетели сме от много години на тероризъм, финансиран от държави. Той не е продиктуван от личната воля на хората, които го извършват”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият служител на Националната служба „Охрана” Николай Марков.

 

Още по темата

„След като Израел не може да се предпази, нека не си правим илюзии, че който и да е в България ще може да го направи”, каза още той и добави: „Тероризъм не се бори със закони, а с политическа воля и с конкретна методология с много сложен характер”.

 

Марков коментира и предупрежденията на САЩ към всички техни граждани в София да не преминават в близост до бившия хотел „Плиска”.

 

Реакцията на българските власти не може да се обяви като неадекватна. Те са длъжни да проверят всеки скандал.  Проблемът е паниката, която настана заради публикуването на информация за сигнала. Една от достоверните хипотези е, че има възможност нашите партньори да пробват нашите реакции и възможности”, заяви той.  

 

„Българските телефони, съобщения и други комуникации не са защитени и те се контролират вероятно”, коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който е и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

„Стои въпросът защо информация, подадена на спешен телефон, се появява в сайта на едно чуждо посолство. Има и много други въпроси: „Защо се пусна непроверена информация? Някой контролира ли нашите комуникации?”, добави Каракачанов.

 

„Трябва като страна, която е външна граница на ЕС, да се научим да живеем с реалностите на времето, в което живеем. Терористичната заплаха е част от тази реалност”, коментира психологът Христо Монов.