Смята се, че той е участвал и в нападението срещу „Батаклан“

Вторият атентатор самоубиец от белгийското летище е именно Наджим Лашрауи, съобщи белгийската прокуратура.

Още по темата

 

Лашрауи е заподозрян също, че е изработил коланите с експлозиви, използвани при атентатите в Париж през ноември миналата година, уточнява БТА.

 

Белгийската прокуратура съобщи, че ДНК на Лашрауи е била открита в жилища, използвано от извършителите на атентатите в Париж миналата година. През 2013 г. той заминал за Сирия. Според белгийски медии той има техническо образование, което може да означава, че е бил оръжейникът на операцията.

 


Лашрауи е влязъл в Австрия от Унгария с кола, управлявана от терориста Салах Абдеслам, основен заподозрян за атентатите в Париж, който беше арестуван в Брюксел миналата седмица.

 

За първи път проговори и братът на атентатора от летището. Той разказа, че преди да замине за Сирия през 2013-а, никой не подозирал какво се случва с Наджим. В един момент той прекъснал връзките със семейството си. 

 

"Не можем да избираме роднините си", казва Мурад. 
 

Още преди 3 години семейството на Лашрауи уведомило полицията, че Наджим е в Сирия. Тогава домът им бил претърсен. Мурад казва, че не е виждал брат си с атентаторите от Париж и от Брюксел. 

 

Той е бил образцов ученик в католическо училище в белгийската столица, предаде Ройтерс. 

 

"Наджим Лашрауи беше много добър ученик", заяви Вероника Пелегрини, директорка на гимназията на Светото семейство, намираща се в етнически смесения източен квартал на Брюксел Схарбек. Бъдещият атентатор никога не е имал проблеми с уроците през шестте години на обучението си. Той завършва през 2009 г. и оттогава в училището нямат новини за него, уточнява БТА. 

 

В същото време ранените при експлозиите започнаха да разказват за ужасния вторник. 

 

"Обърнах се назад, за да кажа нещо, и тогава стана тъмно. Лежах на пода. Имаше дим навсякъде. Всичко стана сиво. Бързо разбрах, че е бомба. Отворих очите си, станах за да избягам. Вървях колкото бързо можех и плачех", разказва Фани.


Недалеч от нея бил и 19-годишният Мейсън.  


"Изпитвам съчувствие към ранените. Но аз съм голям късметлия. Видях много хора, по-тежко пострадали от мен. Надявам се да се оправят", споделя той. 
 

Според лекарите, Мейсън ще се възстанови напълно.