Идентифициран е и още един заподозрян, който най-вероятно е оставил експлозиви в метрото

 

Задържан е предполагаемият трети участник в терористичния акт на летището в Брюксел - човекът със светлите дрехи, заснет от охранителните камери. Идентифициран е и още един заподозрян, който най-вероятно е оставил експлозиви в метрото. 

 

Обвиненият за тероризъм Фейсал Шефу е журналист на свободна практика.  Той беше арестуван в кола пред сградата на прокуратурата в Брюксел в четвъртък, след като е бил разпознат от таксиметровия шофьор, откарал тримата атентатори на летището.  

 

Още по темата

Френската полиция разпространи снимка на друг заподозрян за участие в атентатите в Белгия. 28-годишният Наим Ал Хамед най-вероятно е вторият човек от метрото, придружавал един от братята Бакрауи.

 

От съображения за сигурност, вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон призова утрешната демонстрация срещу терора да бъде отложена.

 

„Все още нивото на тревога е високо. Водят се важни разследвания, обиски и разпити, за които се нуждаем от огромен брой полицаи в цялата страна. Разследването е приоритет. Затова призовавам гражданите да не излизат на демонстрация утре, а да я отложат за по-късна дата”, заяви Ямбон.

 

93-ма от пострадалите при атентатите са приети във военната болница в Брюксел. Шестима от тях остават в реанимация, а 15 - в отделението по изгаряния. Сред приетите в болница има хора от 19 различни националности. Сред починалите са идентифицирани 11 души от 8 националности. От съображения за сигурност американската певица Марая Кери отложи концерта си в Брюксел, планиран за неделя.

 

По-рано беше съобщено, че атентаторите братята Халид и Брахим Бакрауи са планирали да нападнат белгийски атомни електроцентрали. Атентаторите дори поставили камера пред дома на шефа на белгийската ядрена програма и направили часове записи. Те са намерени при обиск в дома на член на терористичната клетка.