ИДИЛ имат добре подготвена мрежа, коментира проф. Чуков

 

Белгийските служби си противоречат с медиите. Тази абсолютна каша подсказва, че има доста неща, които трябва да се направят”. Това коментира в студиото на „Събуди се” арабистът проф. Владимир Чуков.

 

„Шокираха ме анализите на някои западни експерти, че има две основни причини за случилото се в Брюксел. Първата причина е свързана с наличието на много информатори на ИДИЛ по места. Те имат добре подготвена мрежа. Втората основна причина е некомпетентността”, коментира проф. Чуков. Той цитира данни, според които от приблизително около 5000 джихадисти в Европа, само около 2700 са идентифицирани.

 

„Проблемът е в липсата на способност на ЕС да направи адекватен анализ и една от причините за това е нежеланието или неспособността да се установи защо се стигне дотук. Една от причините да не се прави този анализ е, че една част от европейските лидери са съучастници в този процес”, коментира бившият вътрешен министър Румен Петков.

 

„След всеки атентат в Европа ние започваме да говорим как трябва да изградим единна полицейска служба и как трябва да засилим обмена на информация, но този процес стихва”, каза още той.