Според министерството протестите са неоснователни

 

Бунт в бяло - лични лекари, частни и общински болници започват протести в знак на несъгласие срещу реформите в сектора, част от които влизат в сила от 1 април.

Още по темата

 

Джипитата в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол няма да работят. 

 

Вместо да влязат в кабинетите си, точно в 8.00 общопрактикуващите лекари в Кюстендил излязоха на протест. Те заявиха, че недоволството им не е заради пари, а е свързано с начина им на работа. Лекарите не са съгласни и с пръстовия индикатор, който се предвижда да бъде въведен в болниците.

Протестът на джипитата изненада неприятно пациентите. В Кюстендил днес работи спешен кабинет, който ще приема пациенти. Надницата на лекарите там ще бъде покрита от протестиращите.

 

Протестите на джипитата ще продължат и утре в областите Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч.

 

Близо 140 общопрактикуващи лекари от Великотърновска област се включиха в националния протест и отказаха да влязат в кабинетите си, за да преглеждат пациенти. От тях 50 джипита са от община Велико Търново. Пациенти ще се приемат единствено в два дежурни кабинета, като единият ще обслужва възрастни, а другият ще е за деца. 

 

 

Тази сутрин медиците не влязоха в кабинетите си, а се събраха в залата на поликлиниката в старата столица. Потърпевши от ситуацията се оказаха пациентите. Голяма част от тях обаче застанаха зад лекарите и обвиниха Здравното министерство. Протестът на медиците продължава и през следващите дни.

 

Лекарите, които практикуват по селата, ще останат в кабинетите си, но в предстоящите три дни няма да работят със Здравната каса.

 

Пациентските организации и медиците от спешната помощ не подкрепиха протеста на колегите си. Според тях по този начин те застрашават живота и здравето на пациентите си. 

 

Oтговорът на министерството e, че протестите са неоснователни. Целта на реформата е парите в системата да следват пациента и неговите нужди.

 

Междувременно, министрите на здравеопазването и на финансите свикаха пресконференция по повод новината, че през тази година ще бъдат отпуснати допълнително 12 милиона лева за лечение на онкоболни. Здравният министър Петър Москов за пореден път увери, че пациентите с ракови заболявания ще могат да се лекуват в България, като лечението ще бъде напълно безплатно. 

 

Репортери: Екатерина Николова, Кремена Недялкова, Марина Малашева

 

Видео: БГНЕС