Медиците са недоволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ

 

Протестите в бяло продължават. И днес стотици лични лекари спират работа. Недоволството им е срещу новите правила, по които трябва да работят. 

Още по темата

 

На протест се вдигат джипитата от областите Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч. Джипитата са неволни от служебния рамков договор и орязания бюджет за извънболнична помощ. По време на ефективния протест ще бъдат осигурени кабинети, но само за най-спешните случаи. 

 

Лекарските протести започнаха в понеделник сутринта. Тогава работните си места напуснаха джипитата от областите Кюстендил, Ямбол, Велико Търново и Разград.

 

Десетки лични лекари не работят в Перник. Само двама медици в града приемат потока от чакащи пред единствения работещ Медицински център в Перник.

 

 

Вместо в кабинетите си, личните лекари от Перник отидоха пред районната здравна каса, за да протестират. Най-големият трън в очите на джипитата е пръстовият  идентификатор. Общопрактикуващите лекари се притесняват ѝ как ще се грижат за болните с диабет.

 

„Ще може само веднъж в годината да му следим стойностите на захар в кръвта”, обясняват лекарите. 

 

И макар медиците да твърдят, че протестът не е за пари, все пак се чувстват ощетени.

 

Медиците от болничната помощ подкрепят недоволството на колегите си. Не крият обаче, че в съсловието се чувства разединение. 

 

Срещу протестите на личните лекари вече се обявиха медиците от Спешна помощ.

 

 

Само 4 дежурни кабинета в целия Пазарджик обслужват пациентите на всичките 87 общопрактикуващи лекари, които днес ефективно протестират. Повечето от болните не знаеха за лекарския протест и това внесе смут и объркване сред пациентите. Пред дежурните кабинети се извиха опашки от чакащи, а по-изнервените пациенти се насочиха към частните болници.

 

Лекарският протест в Пазарджик изненада пациентите, които от сутринта напразно чакаха пред заключените кабинети. Личните лекари твърдят, че не протестират за пари, а за повече финансиране, което да отива за направления и прегледи при специалисти.

 

"За последните 10 дни аз няма какво да дам на моите пациенти - нито направленияза изследвания, нито направелния за консултация. Ето, например, вчера идва една жена, която е осигурена. Иска да си направи мамография. Влиза в пакета профилактичен преглед мамография. Тя има проблем, а аз нямам пари да й направя една мамография", обяснява общопрактикуващият лекар д-р Добринка Генчева.

 

"На министър Москов искам да му кажа, че е далеч от реалността в България, от реалността, в която работим и в която се намират пациентите", коментира общопрактикуващият лекар д-р Пенка Спасова.


Семейните лекари в Пазарджик призоваха в протеста им да се включат и докторите от държавните и частни болници.

 

На свой ред министърът на здравеопазването за пореден път увери, че допълнителните средства и възможности за изследвания са факт. Тази година за профилактични прегледи при децата са отделени близо 3 милиона лева повече.


За прегледите на хората със сърдечно-съдови заболявания държавата предвижда близо 5 милиона лева допълнително.


Повече пари има и за прегледи за заболявания, които водят най-често до смърт и инвалидизация - още 7 086 000 лв. За да могат обаче личните лекари да се възползват от тези възможности, трябва да подпишат допълнителни анекси.


„Ако откажат да подпишат този анекс, тогава, разбира се има предвидени механизми, в които други нива на съответно здравната система, които трябва да поемат тяхната дейност”, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.