Находките са открити при акция срещу иманяри в Хасково

 

Близо 600 антични предмета са открити при акцията срещу иманяри в Хасково. Заради находката беше арестуван директорът на Държавния архив в града.  

 

Сред 590-те предмета има както монети, така и различни съдове и сечива. Най-старите от тях според предварителната експертиза са датирани около 7 век преди Христа. 

 
Легенда за Благовещение разказва, че на този ден златото сияе и иманярите го откриват по-лесно. На 25-и март тази година обаче блага вест вдига на крак полицията. Те получават сигнал, че в неработещо заведение в хасковския квартал "Орфей" се събират иманяри. Следват претърсвания и в четири жилища и няколко автомобила.
 

Освен многото керамични и метални съдове, сред съкровището има и оловни митнически пломби от Средновековието и над 200 гръцки, римски, византийски и български монети.
 

Единият от двамата задържани е директорът на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов, който е известен нумизмат в града. Срещу него са повдигнати две обвинения, а срещу другия мъж - три. Едно от тях е за откритите детектори за метал. Днес съдът в Хасково ги пусна под парична гаранция от по 1000 лева. В залата обвиняемите отрекоха всички обвинения и заявиха, че част от находките са купувани от магазини.

 
Станилов заяви, че няма представа защо акцията се провежда точно сега и дали има връзка с работата му.
 

При акцията са открити и 800 кутии цигари без бандерол. По повдигнатите обвинения двамата задържани могат да получат присъди до 6 години затвор, а културните ценности ще бъдат отнети в полза на държавата.
 

Тепърва експертите ще дадат точна оценка на откритото при тази акция.

 

Репортер: Димитър Иванов