Коя е позата, с която футболистът ще бъде увековечен?

 

Правят статуя на Христо Стоичков. Той обаче не харесал първоначалния проект и се наложило макетът да бъде преправен.

 

Още по темата

„Идеята за тази позиция е от негова много популярна снимка след гола в мача срещу Германия на Световното първенство от 1994 година. Позата е много силна – с глава, обърната нагоре, към небето. Бяха предложени няколко варианта на Христо Стоичков. Той избра този, но пожела главата му да бъде обърната напред, а не да гледа нагоре”, обясни за „Здравей, България” скулптурът Костадин Ненов.


„Един от вариантите, предложен на Стоичков, е на специфичната му поза преди удар на топката с левия крак. Този макет е направен за два дни и има доста неща за изчистване”, коментира Костадин Ненов.


"Времето за работа върху проекта обаче е много малко", оплака се скулптурът.

 

В реален размер статуята ще бъде готова след 20 дни. Това е и крайният срок за моделиране. Скулптурата трябва да бъде на стадион „Българска армия” на 20-и май, където ще се проведе мач, посветен на 50-ата годишнина на Христо Стоичков.


Повечето фен клубове в страната са обявили, че ще подкрепят финансово проекта. Трябва да се съберат около 60 000 лева, с които да се плати за изработката на скултурата на Стоичков. Досега обаче са събрани едва 10 000 лева.