Той разкри, че тарифата за мобилни групи била по 50 евро за човек на ден

 

„Преди десетина дни написах във Facebook, че има корупционен сигнал, който съм предал по време на парламентарен контрол на премиера. Той ме помоли да не го публикувам няколко дни, за да може да се реагира и резултатът беше вчера. Според мен това е една малка капка от всичко, което се случва в агенцията”, заяви в студиото на „Здравей, България” независимият депутат Георги Кадиев. Повод за изказването му бе арестът на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов.

Още по темата


Сигналите за корупция, които стигнали до Кадиев, били по три линии – натиск върху превозвачески фирми за подкупи, за да не бъдат проверявани, тоест, да има чадър над тях. Вторите били за искане на тарифа от т. нар. „мобилни групи”, които са на пътя, да дават част от парите на ръководството. И третата схема – за купуване на шофьорски книжки.

 

"От няколко месеца наблюдаваме офиса на Цветелин Цветанов. Правим още 3-4 операции и се чудя как утре някой няма да изтича и да каже, че ме е срещнал в коридора на парламента и ми е казал. Понеже нищо не правят и искат да си направят политика на наш гръб", заяви министър-председателят Бойко Борисов, след среща с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

„Последната схема е най-малка като пари, но е най-опасната, защото произвежда едни убийци на пътя”, коментира още Кадиев.


„Тарифата за мобилни групи е по 50 евро за човек на ден. Една мобилна група е от двама души и работи по осем часа на ден. Те са на три смени. В края на деня всеки от тях дължи по 50 евро. Всичко това е систематизирано и големият въпрос е кой пази тази система”, добави депутатът.


А кой стои зад всичко това?

 

„Големият въпрос е кой е сложил чадър над този човек (бел.ред. шефа на ДАИ)? Този човек е номинация на ГЕРБ - Плевен. От това, което аз знам, Цецка Цачева лично го е номинирала пред министъра на транспорта. Всеки може да номинира грешния човек, но кой го е пазел? Част от сигналите са от преди година, а това не може да стане без протекция от по-високо ниво”, добави депутатът Георги Кадиев.

 

„По повод заявеното от Кадиев, като председател на Народното събрание имам отношение по назначаване и контрол на това как си вършат работата само служителите по трудово правоотношение в НС. Изнесеното от него е груба манипулация. Категорично този господин - шефа на ДАИ - съм го виждала един-единствен път на мероприятие в Плевен”, заяви в отговор на думите на Кадиев председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

 

 

А Кадиев подкани медиите да разпитат Радослав Тошев, който е син на журналиста Тошо Тошев и преди един месец станал шеф на ДАИ-Хасково, а след това е напуснал поста.

 

„Очевидно нещо го изплаши. Нещо го стресна. Нека той да ви разкаже за корупционните практики в ДАИ-Хасково. Такива случаи има колкото си искате. Това е мафия. Това е пирамида, която обхваща цялата страна и се събира някъде и това някъде не е директорът на дирекцията, а е над него. А тази мафия е изключително опасна, защото корупцията убива, и в случая това е буквално – тя ви убива с тези фалшиви шофьори на улицата", добави Кадиев.