Основното искане е да се преосмисли транспортната политика на общината

 

Столичани на протест срещу поскъпването на билетите за градския транспорт. Недоволни от плановете за увеличение цените на пътуванията се събраха пред Столичната община.

 

Недоволните се настаниха на тротоара срещу сградата на Столична община с плакати и скандирания за оставка. Те недоумяват защо билетчето трябва да поскъпва, при положение че цените на горивата падат.
 

Основното искане на хората е да се преосмисли транспортната политика на общината, в това число и предложението на "Центъра за градска мобилност", което дойде през миналата седмица за повишаване на цената на билета за еднократно пътуване от 1 лев на 1,60 лева. Обяснението на местната власт е, че цените на билетите не са променяни вече 8 години.

 

Другото успокоение на общинарите е, че няма да се сменят цените на картите за градски транспорт. Това обаче не е достатъчно за протестиращите. Към тях се присъединиха и няколко общински съветници. Решението за увеличение на билетите за градски транспорт обаче не е окончателно. То предстои да влезе на обсъждане в Столичния общински съвет

 

„Не желаем да се определя цена на придвижване из огромния столичен град, несъответстваща на доходите, които столичното население получава”, каза Мадлен Кирчева.

 

„За нас подобно предложение е абсолютно необосновано. За нас главните услуги трябва да бъдат за това как да насърчим гражданите да използват повече градски транспорт,  а не как повече да ги накараме да пътуват с карти или както и да е”, каза Борислав Тодоров, общински съветник от коалиция „Сердика”.