В разследването следите на 2 млрд. долара водят към Путин

 

Изтичане на 11,5 милиона документа от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и могъщи хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, съобщи ДПА, като цитира германския вестник "Зюддойче цайтунг".

 

 

 

 

Повече от 214 000 подставени компании, 11.5 милиона секретни документа, 2.5 терабайта информация - това е най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката. За пръв път за него съобщи германското издание "Зюддойче цайтунг", от което тръгна уникално разследване на почти 400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания. То бе разпространено едновременно под името Документите от Панама (Panama Papers).

 

 

 В неделя вечер 100 световни издания едновременно разгласиха съществуването на т.н. „Панамски документи” #Panama Papers и първите резултати от разследването им. Документите съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, мафиоти, корумпирани политици и хора, укриващи доходите си. 

 

Данните, на които е базирано глобалното разследване, изтекли преди време от юридическата фирма „Мосак Фонсека” - една от водещите в света за офшорни услуги. Компанията е базирана в Панама, но има клонове в над 40 места по света. "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca) e една от най-потайните офшорни юридически фирми, предава БТА.

 

 

Журналиститите откриват сведения за офшорни компании, свъзрани с 12 бивши или настоящи държавни глави и 61 техни роднини или приближени, както и за 128 политици и хора, заемащи публични длъжности.

 

Глобалното разследване свързва бащата на британския премиер Дейвид Камерън, краля на Саудитска Арабия, украинския президент Петро Порошенко, сина на Кофи Анан, сестрата на абдикиралия испански крал – Пилар Борбонска, президента на Аржентина Маурисио Макри, децата на пакистанския премиер Наваз Шариф с офшорни компании.

 

Говорител на британския премиер вече коментира,  че състоянието на семейството е "личен въпрос".

 

Сред имената са и тези на дългогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийският президент Башар Асад, Мишел Платини, Лионел Меси и други личности от спортните среди, съобщи Франс прес. 

 

 

Дружества, свързани с китайския президент Си Цзинпин, който афишира готовност за борба с корупцията, също се появяват в документите, проучвани от журналистите.

 

Следите на 2 милиарда „офшорни” долара водели към руския президент Владимир Путин. Пари от руски държавни банки изчезвали в офшорни зони. В схемата бил неговият най-добър приятел - виолончелистът Сергей Ролдугин. От Кремъл вече нарекоха това "дезинформация" и част от "путинофобията, която е завладяла Запада". 

 

Би Би Си уточни, че документите разкриват съществуването на мрежа за пране на пари, с която са свързани най-близките сътрудници на руския лидер и банка "Россия" - финансова институция, обект на санкции от САЩ и ЕС след анексирането на Крим от Москва, допълва ДПА. Парите били прекарвани през офшорни компании, две от които официално са собственост на един от най-близките приятели на Путин. Челистът Сергей Ролдугин се познава с Путин, откакто двамата са били тийнейджъри, и той е кръстник на президентската дъщеря Мария. На хартия Ролдугин е натрупал стотици милиони долари печалби от подозрителни сделки. Но документи показват, че компанията му е създадена, за да прикрие самоличността на истинския собственик и бенефициент, допълва Би Би Си. 

 

 

В Панамските документи може да се прочете също как исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон е имал необявено участие в банките в страната му, които бяха обект на спасителна програма. Той е обвинен, че е скрил милиони долари инвестиции в банки в страната зад тайна офшорна компания. Той обаче заяви категорично, че няма намерение да подава оставка. 

 

Светът на футбола, който вече бе разтърсен от корупционни скандали, свързани с шефовете на ФИФА, също фигурира в изтеклите документи. Четирима от 16-те ръководители на международната федерация са използвали офшорни фирми, създадени от "Мосак Фонсека". В документите фигурират имената на двадесетина футболисти от елитни клубове като Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед. Сред тя е Лионел Меси. Освен футбола в схемата са участвали и представители на други спортове като хокей и голф. Разкритията покриват период от близо 40 години - между 1977 до 2005 г. В тях се споменават също афери, реализирани в данъчни убежища от бащата, вече починал, на сегашния британски премиер Дейвид Камерън, посочва АФП. Тези разкрития напомнят на направените от сайта Уикилийкс през 2006 г., но засягат основно корупцията по света.

 

С разплитане на мрежата за укриване на данъци и пране на пари са се занимавали стотици журналисти от 107 редакции по света, сред които и българският вестник "24 часа". Журналистите са изготвили специална презентация на част от офшорните играчи, свързани със световната власт. Вижте я ТУК.

 

Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови, съобщава "24 часа". Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Това показва до момента глобално разследване.

 

„Няма политици - акционери, от това, което аз съм видяла, но това не означава, че няма изобщо”, обясни Алексения Димитрова от "24 часа". Тя се е натъкнала на имена на фирми и хора, абсолютно непознати за нея. Непознати и неоткриваеми.

 

Според родни финансисти не е изненадващо, че сред българските следи няма такива на политици или други известни българи, защото на нас не ни било изгодно да прехвърляме бизнес в офшорна зона. „Изключително глупаво е да работиш с офшорни компании, защото си създаваш проблеми там, където ги няма”, коментира финансистът Емил Хърсев.  

 

Според него данъчната политика у нас е достатъчно облекчена, а управлението и поддръжката на фирма в офшорна зона било доста по-скъпо. Така че идеята не била кой знае колко апетитна за родния елит. Все пак сред предимствата на офшорното законодателство е пълната анонимност и това, че там фирмите не се облагат. Така не просто спестяват пари, но и могат да ощетят бюджетите на родните си държави с това, че не наливат данъци в техните бюджети. За това експертите смятат, че изнасянето на всички тези данни има цел.

 

Едуард Сноудън написа в Туитър: "Това е моментът, в който журналистиката е толкова гореща, че стопява сървърите".

 

 

Не става въпрос само за частния случай на една банка, като в скандала Swiss Leaks на банката HSBC (2015) или UBS Leaks (2016 г.), нито за ролята, играна от един единствен финансов център в организирана схема за данъчна оптимизация за мултинационалните компании, като в Luxembourg Leaks (2014). „Документът Панама” предлага картографиране, почти в реално време, на цял раздел на световните финанси, досега скрит от чужди погледи, пише БГНЕС.

 

Цялата тази информация щеше да остане в тайна без намесата на анонимен източник, който започна в началото на 2015 г. да предава тази "златна мина" на журналистите от „Зюддойче цайтунг”. След това продължи да разследва ролята на „Мосак Фонсека” в обвиненията за данъчни измами към Commerzbank, втората по големина банка в Германия. Изправен пред мащаба на данните, германският вестник решава да се обърне към Международния консорциум на разследващите журналисти и обичайните си партньори за обмен на информация, именно заради ценния опит, придобит от Консорциума по отношение на трансграничните финансови разследвания.

 

Автентичността на документите, която не подлежеше на съмнение с техния брой, бе проверена на два пъти от мюнхенския вестник и „Монд”. Тя беше потвърдена от няколко писма, изпратени на клиенти на „Мосак Фонсека” и консултирани от „Монд”, който се позова на "нерегламентиран достъп до сървъра, чрез който някои информации са получени от трета страна".  

 

Всички офшорни компании от "Панамските документи" не са незаконни или непрозрачни, някои имат истинска икономическа дейност или са специално създадени, за да улеснят международните инвестиции. Но по-голямата част от тях се използват като фирми паравани, за да се скрият активите чрез използването на псевдоними.

 

По този начин в „Мосак Фонсека” чисти пари има до мръсните пари, като "сивите" (от укриване на данъци), "черните" (от корупцията и организираната престъпност), както големите богатства и футболните звезди са край престъпните мрежи и корумпираните държавни глави. От панамската кантора, откъдето са изтекли документите заявиха, че вече 4 десетилетия работят в рамките на закона и никога не са били осъждани или наказвани.

 

Журналистите  отхвърлят всякакви обвинения в умишлена атака срещу когото и да е. „Имаме още страшно много добри истории, за които тепърва ще пишем. Дори и вече да сме ги намерили, това отнема ден за ден много време. Първо пишем грубо историята, после започваме да коригираме детайлите. Работим с нашите юристи, четем историите един на друг, за да можем допълнително да ги редактираме”, обясни Фредерик Обермайер от  "Зюддойче цайтунг”.  Според журналистите, всички факти са внимателно проверени, преди да бъдат оповестени публично.