Големият наплив е за столичното 51 СОУ

 

Десетки родители чакаха на опашка, за да запишат децата си в първи клас в избраното от тях столично училище. Някои от тях бяха дошли още в неделя, за да пазя ред. Родители разказаха, че се редували кой да стои на опашката и кой да си почива. 

 

 

Едва около обяд обаче опашките се разпръснаха и хората си отдъхнаха, че вече са записали децата си. Поредният номер на заявлението обаче важи само ако децата са равни по всички други критерии, което, според учителите се случва изключително рядко. Сред нещата, от които зависи дали детето ще е прието именно там е къде живее семейството и къде работят родителите.

 

 

В столичното 51-во училище има и електронен прием. Въпреки това, ако при равни точки децата се класират по поредност, важи номерът, получен лично. Иначе опашките минават бързо - трябват по 2-3 минути на човек. Срокът изтича в края на май. 

 

В 32-ро училище, за да създаде ред, се намесва и директорката. Там номерът не важи, дори при равни точки. Войната за първи клас ще приключи с място за всеки първокласник, обещават директорите. През септември първият училищен звънец трябва да чуят общо около 66 000 първокласници. 


Още по темата гледайте във видеоматериалите.