Досега санкцията за това нарушение беше 20 лева

 

КАТ започва да спира от движение колите със затъмнени предни стъкла. Може ли да ни свалят от колата още на пътя, ако на прозорците има фолио? Как ще действа полицията?


И в момента пътните полицаи спират луксозни автомобили и проверяват дали имат затъмнени предни стъкла. До този момент нарушението се наказваше с глоба от 50 лева. Според пътните полицаи обаче санкцията не стряска джигитите. Затова колите на нарушителите вече се спират от движение. С крайната мярка ще се наказват и собственици на автомобили с шумни ауспуси и подобрени двигатели.


Столичният булевард „Черни връх”. Луксозните автомобили тук не са рядкост. Нарушенията на пътя – също.

Още по темата


„Наблюдаваме, че много автомобили са с тъмни, предни челни стъкла, както и много са с конструктивни изменения. „Пътна полиция” обявява нулева толерантност към водачите, които грубо нарушават правилата”, обяснява Калоян Драганов от „Пътна полиция” – София.


Именно шофьорите на тези автомобили попадат под мушката на катаджиите.


„Автомобилите с тъмни стъкла са предимно скъпи, луксозни автомобили и сами разбирате, че 20 лева не е никаква рестрикция”, обяснява Калоян Драганов от „Пътна полиция” – София.


Затова всички коли с тъмни стъкла вече се спират от движение. Шофьорите ще остават без малкия талон, а колите – без регистрация. А ако продължат да карат – следва глоба и отнемане на книжка. С тъмни стъкла шофьорите губят видимост, а още по-опасно е при катастрофи.


„Фолиото не позволява на предното стъкло да се раздроби на малки парчета и да падне в автомобила – остава цяла плоскост и нанася поражения и телесни повреди”, обяснява Калоян Драганов от „Пътна полиция” – София.


Без регистрация остават и коли с шумни ауспуси и конструктивни подобрения на двигателя. Обикновено те се правят, за да участват автомобилите в гонки. Затова глобата е от 2000 до 7000 лева.


„Не виждам каква е тази демонстрация и избиване на комплекси някой да си затъмнява стъклата”, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.


Колите на нарушителите се връщат на пътя след премахване на подобренията на двигателя или на фолиото от предното стъкло и подаване на заявление до КАТ.


От днес автоматично ще се спират от движение и коли без „Гражданска отговорност”.

 

Информацията ще се подава от Гаранционния фонд директно до КАТ и в случаи без задължителната полица – регистрацията ще се прекратява по автоматичен път. Санкцията обаче намалява – от 400 до 250 лева. Срещу безумията на пътя започва и нова кампания. В рамките на следващите месеци над 7 милиона пакетчета със захар тръгват с различни послания за пътна безопасност към всеки един от нас.