Холдингът изпрати официална позиция до медиите

„Дружеството “София-БТ” е отправило до своите работници и служители общо 312 предложения за прекратяване на трудови договори срещу изплащане на обезщетения, като към днешна дата 307 предложения са приети. Прекратяването на трудовите договори се извършва в пълно съответствие с трудовото законодателство и с условията на колективния трудов договор, като опитите на някои медии да манипулират общественото мнение и да създадат напрежение в структурата на холдинга, обслужват единствено интересите на техните собственици и нямат никакво обективно основание”. Това пише в официална позиция на „Булгартабак” до медиите.

 

„На дружеството „София–БТ“ бяха извършени проверки от страна на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, като резултатът от проверките бе обявен публично. Заявяваме, че временното преустановяване на дейността на „София–БТ“ не представлява нарушение на приватизационния договор, като противно на медийните спекулации, основните производствени мощности не са „изнесени“, а се намират и към момента на територията на фабриката. В допълнение, през целия период на следприватизационния контрол, всички следприватизационни задължения са изпълнявани стриктно, в срок и без каквито и да са нарушения”, допълват от холдинга.

 

„Искаме да заявим също, че „Булгартабак-Холдинг“ е изцяло частна компания, а частната собственост е неприкосновена според Конституцията, поради което не приемаме опитите на отделни политици, печатни и електронни медии и синдикални организации да се наместват грубо в оперативната дейност на компанията. Нито една частна българска компания не е била подлагана на подобен натиск, който очевидно има за цел да спре нейното развитие, както и да създаде изкуствено сътресение в един цял отрасъл от икономиката на страната ни. Не бива да се забравя, че и след прекратяването на трудовите правоотношения с работниците и служителите на „София–БТ“, в дружествата от групата на “Булгартабак” ще продължат да работят повече от 4000 души, а дейността на компанията ще продължи да осигурява поминък на десетки хиляди български тютюнопроизводители. Не бива да се забравя също, че „Булгартабак“ е бил винаги и ще продължи да бъде изряден данъкоплатец, един от най–големите в страната”, пишат още от „Булгартабак”.

 

От холдинга призовават „да бъде преустановена продължаващата негативна медийна кампания срещу „Булгартабак“, тъй като тя обслужва единствено интересите на скритите зад тези медии олигархични кръгове, а това не са интересите на българското общество”.

 

*Платена публикация