Това е 26-годишната лейтенант Славена Желязкова от бригадата в Карлово

 

За първи път жена, начело на български рейнджъри в Афганистан. С официална церемония в карлово беше изпратен 31-ят ни контингент. В състава му влизат общо 110 военнослужещи, от които 9 жени.


Славена е на 26 и е от Ловеч. Вместо  тенджери и прахосмукачка, предпочита да държи пушка. Така преди седем години започва военната си кариера. За да стигне днес до командир на взвод.


„Аз мога да кажа абсолютно откровено, че осъществявам моята мечта и ако някой си мисли, че причината е, че аз имам военни и съм от стар род на полковници игенерали, не е това причината”, каза Славена Желязкова, командир на взвод.


Това е първата й мисия зад граница. Тренирала наравно с мъжете три месеца. Но с равенството - дотук. В Афганистан ще командва 60 рейнджъри, с коит още охранява летището в Кандахар.


„Единственото важно е да оправдая доверието, което са ми гласували моите командири и на първо място да върна живи и здрави хората, за които отговарям”, категорична е Славена Желязкова.


„Тя е безспорният лидер на формированието, което командва”, коментира Руси Русев, началник командир на 31-ви батальон.


„Тя за мен е моето малко момиче. 5-години е по-малка от мен. Не е типичното момиче, което е тичало с куклите с ластиците. Обичаше с нас, с приключения, фуникии и така”, разказва Георги Желязков, брат на Славена.


Освен семейството, Славена оставя в България и голямата си любов. Заминава, за да сбъдне мечтата си, но и за пари.


„Знаете каква е обстановката. Всеки човек има нужда от пари. Любимият човек нали знаете, разстоянията не могат да разделят хората”, казва още Славена Желязкова.


Мечтата й е, когато се прибере у нас , да се омъжи за годеника си. А с парите от мисията да си купи жилище.


Репортер: Благой Бекриев