Случаят вече е предаден на държавното обвинение

 

Тежки обвинения - лекари рискували живота на пациенти, заради печалба. Това твърди ресорният министър Петър Москов и се закани - ще отнемат разрешителното на всеки онкологичен диспансер, който е отказал лечение на пациент.  


Здравното министерство вече е дало на прокуратурата три болници, които са връщали онкоболни пациенти през последните дни. И от ведомството, и от касата, увериха, че клиниките нямат основания да отпращат болни заради новите правила на работа.


Над 25 са лечебните заведения, които отговарят на изискванията, влезли в сила от 1 април. 8 са болниците, които не ги покриват. Това означава, че трябва да сключат допълнителни договори, а не да да спират лечението на пациентите си.


Години наред Цонка се бори с рака. Има три онкологични заболявания и в момента е на химиотерапия. Като председател на пациентско сдружение, до нея достигат всякакви сигнали.
„Досега нямаме оплаквания, че има връщани пациенти, диспансерът си работи както досега”, обяснява Цонка.


И ако в Бургаска област проблеми няма, то на други места в страната се стигнало до връщане на пациенти. А отказът за лечение здравният министър опередели като извиване на ръце.


„На някои места това е целта - да запазят бизнес плана си, независимо какво следва за пациентите. За мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи”, коментира здравният министър Петър Москов.


Конкретен сигнал имало за София. Но от лечебното заведение отричат да са отказвали лечение.


„Имаше едно напрежение в София, в болница „Надежда”, вчера говорих със собственика на болницата д-р Стаменов, всичко беще изговорено, всичко беше изгладено, по чуден начин изведнъж. Невъзможността на болницата при една и съща медицинска нормативна уредба в неделя и понеделник да приема пациенти, днес те приемат пациенти за онкологични заболявания, защото никой и нищо не им пречи да го правят”, добави министър Петър Москов.


Според новата нормативна уредба на раковоболните трябва да се осигури комплексно лечение. Органът, който изработва цялостен план за терапията , са онкокомитетите. Но досега е имало нещо сбъркано в цялата процедура.


„Има пациенти, които започват с хирургия и след като се направи операцията се пита дали това нещо е било правилно и тогава пациента отива на оконкокомитет”, обяснява д-р Мария Рачева от Сдружение на лечебните заведения по онкология.


„Пациентът не е футболна топка”, коментира здравният министър Петър Москов.


Затова от 1 април се увеличават специалистите в състава на комитетите. Някои лечебни заведения нямат такъв капацитет и ще трябва да сключат договор с външна комисия и болница.
„Прави се цялостна визия за лечението, ще ме направи по-спокойна”, казва Цонка.


Здравният министър призна и че шефове на големи болници са били агитирани да спрат приема на онкоболни.


Случаят вече е предаден на държавното обвинение.