Той все още е в медикаментозна кома

 

Критично остава състоянието на проф. Стефан Станчев, който във вторник беше пребит от трима маскирани в столицата. Колегите му в Университетската болница „Св. Анна” продължават да се борят за живота му. 

 

Още по темата

„Той все още не може да диша самостоятелно, в състояние на медикаментозна кома е, днес ще направим опит да го събудим, ще проверим невралгичното му състояние. Проф. Станчев най-вероятно ще загуби лявото си око, колегите офталмолози са на това мнение”, съобщи д-р Димитър Николаков, заместник-началник на отделението по реанимация в „Св. Анна”.

 

„При всички положения, след като той няма да вижда с едното си око, това е много тежка психологична травма, с която той ще трябва да се бори и най-вероятно възстановителният процес след изписването от болницата ще е доста продължителен и доста тежък”, коментира той. „Аз познавам проф. Станчев от 22 години, постоянно съм работил с него и в последните дни поведението по никакъв начин не се е различавало от обикновено”, каза още д-р Николаков.

 

„Когато приехме д-р Станчев в болницата, той беше в много тежко, шоково състояние”, обясни д-р Пламен Калъпов.

 

Благодарение на усилията на проф. Станчев, Мария Ваклинова, която преди близо две години пострада при пропадане на асансьор, днес се чувства добре. „Аз живея втори живот. Доктор Станчев направи много за моя гръбнак и благодарение на него аз не съм в инвалидна количка. Аз го познавам като един изключително позитивен, светъл човек. Не мога да си представя, че на него му се е случило такова нещо. Аз силно се надявам, че колкото и време да му трябва, той ще преодолее психологичната травма. Той е нужен за пациентите”, коментира тя. 

 

Под ръководството на прокуратурата, полицията вече е започнала разследване за извършения опит за убийството на проф. Стефан Станчев. Шефът на ортопедията в "Св. Анна" беше нападнат около 07.10 часа във вторник пред дома си. 

 

Станчев излязъл от вкъщи, за да разходи кучето си, но бил пресрещнат от няколко души, които му нанесли жесток побой с метални прътове. След нападението пострадалият успял да натисне входния звънец на апартамента си.  Тогава бил открит от съпругата си. Разследването по случая продължава.