Инцидентът е станал тази нощ в ромската махала "Максуда"

 

Екип на „Спешна помощ” е бил нападнат тази нощ в ромската махала „Максуда” във Варна. Около 3.00 часа през нощта екипът бил повикан на адрес в квартала заради сигнал за припаднала жена.

 

Още по темата

Когато отишли на място обаче, близки на жената нападнали д-р Фалих Фарук и шофьора на линейката Веселин Николов.

Лекарят е издърпан от нея и съборен на земята с ругатни. Двамата все пак успяват да избягат.

 

Към квартала бил насочен друг екип на „Спешна помощ”, който този път бил придружаван от полиция. Медиците обаче само констатирали, че жената е починала няколко часа преди да бъде подаден първият сигнал.

 

"Просто се разбрахме с поглед, че трябва да се качва в колата", разказва Николов.

 

Впоследствие на място е бил изпратен и втори екип, придружен от полиция. Констатирано е, че пациентката е починала два часа преди подаването на първия сигнал.

 

В махалата твърдят, че нападение не е имало, а докторът отказал да прегледа пациентката.

 

Самият лекар е в шок от случилото се. След като даде показания в първо полицейско управление, той се отказа от предварително уговорената среща с медиите с мотив, че се притеснява за своята безопасност.

 

"Ние нямаме никаква защита, дори с полицейски екип. И на тях им трябва технологично време, за да дойдат. За 5-6 минути могат да станат много неща - те носят и ножове, и камъни хвърлят", коментира Николов. 

 

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая, засега няма задържани. 

 

Репортер: Искра Урумова 

 

Преди повече от година здравният министър Петър Москов изнесе стряскащи данни, според които от 227 нападения над екипи на "Спешна помощ", 175 са в ромски махали. Последваха сериозни дебати за това дали винаги, когато отиват на адрес в тези квартали, медиците да са придружавани от полиция. Припомнете си какво се случи тогава!