Министър Калфин се извини на засегнатите

 

Още по темата

Скандален запис, който показва арогантно отношение на чиновник към протеста на майките на деца с увреждания, предизвика вълна от възмущение. Служител на Социалното министерство нарече организатора на протеста "куха градинска лейка". Действието се развива на паркинг до сградата на ведомството.

 

Обидните думи идват от устата на Светослав Славчев - главен експерт в звено „Сигурност на информацията" в Социалното министерство.

 

Тази сутрин Славчев идва на работа в социалното министерство както всеки друг ден. Тогава обаче той не предполага, че това ще е последния път, в който ще прекрачи прага на министерството като негов служител. „Той е освободен от работа, подал си е сам молбата за напускане”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

 

Светослав Славчев се оказва прав в едно. Заради ангажиментите си в парламента социалният министър така и не се срещна вчера с протестиращите родители.  „Вчера, когато дойдоха пред министерството са се видели с началника на кабинета ми и е предложено днес да дойдат техните представители, с които да обсъдим техни въпроси”, обясни социалният министър.

 

 

За това, че трябва да ходят в министерството обаче майките научиха по време на срещата си с екипа на Нова. Все пак те решиха са се срещнат с Калфин, а два часа по-късно обидите не бяха  забравени, но до вече имаше и надежда, че диалог вече има. 

 

Авторът на клипа, който предизвика скандала коментира, че наричайки организаторите на протеста „кухи лейки”, показва що за стока е политическият ни елит и дали въобще е съпричастен към проблемите на хората с увреждания. А от АБВ, чийто член е уволненият служител, обявиха, че ще стартират процедура по прекратяване на членството му в партията.

 

Припомняме, че вчера родители на деца с увреждания от цялата страна излязоха на протест. Те се събраха първо пред Народното събрание, а после и пред сградата на социалното министерство и настояха за създаване на електронен регистър на хората с увреждания, тъй като в момента липсва официална статистика какъв е техният брой. Родителите настояха още за месечен бюджет за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати: