Протестиращите заплашват и с гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути

 

Хиляди производители на ракия от цялата страна протестираха под прозорците на властта. Причината за недоволството им са промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които са в сила от началото на годината. 

 
Highslide JS
 

 

Производителите на домашна ракия вече трябва да варят ракия само шест месеца в годината и да регистрират обектите си като митнически складове. Според тях така се унищожават българските традиции за сметка на интересите на големите производители. Според управляващите обаче, целта на промените е да се ограничи сивия сектор.

 

„Гласуваният в момента закон ни ограничава да работим половин година, да намалим разрешените количества на 500 литра и да нямаме свързаност помежду си. Нас ни контролира Агенция „Митници” и всеки месец се плащат акцизи за количествата, които се изваряват”, коментира производител на ракия от Бургас.

 
 
Highslide JS
 

 

Началото на протеста бе дадено малко след 11 часа. Политици и депутати застанаха на страната на казанджиите и подкрепиха техните искания. Шествието ще стигне до сградата на Министерския съвет и после ще се върне до храм-паметника „Св. Александър Невски”. Протестиращите заплашват и с гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути.

 

 

Снимки: Нова телевизия