"Недейте да преекспонирате темата, че вече има някакъв конфликт", допълни той

 

Спирачка за реформата в МВР. Това стана ясно от изявление на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

 

Припомняме, че вчера ресорната комисия в парламента отхвърли законопроекта на министър Румяна Бъчварова, който предвиждаше преструктуриране на ведомството и орязване на социалния пакет на полицаите. 

 

Цветан Цветанов заяви, че не става въпрос за никакво бламиране, а за чиста загриженост за МВР. Затова законът вероятно ще мине на първо четене през пленарната зала, но след това ще бъде тотално променен, така че социалните привилегии на служителите в МВР да не бъдат засягани и структурата на ведомството да остане същата.

 

Именно тези две намерения на Румяна Бъчварова доведоха полицаите до протести и заплахи за ново недоволство в системата на МВР.

 

„Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха в процеса вчера, изразиха своите принципни становища. Недейте да преекспонирате темата, че вече има някакъв конфликт”, заяви Цветанов.

 

 „Целта на реформата на МВР е да се спестят пари от дейност, която не е присъща, а тези пари да отидат за лабораториите по криминалистика, за оборудване, за шлемове, за облекла, защото данъкоплатците и правителството не са длъжни от време на време да дават по 5 милиона лева допълнително за МВР”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

 

Междувременно управляващите отложиха за догодина задължението таксиметровите шофьори да сключват трудови договори със своите работодатели, както и въвеждането на патентен данък между 300 и 1000 лева. Той ще влезе в сила от 1 януари догодина.