Срещу 21-годишната Ли вече е повдигнато обвинение от прокуратурата

 

Полицаи отказаха 400 лева подкуп от китайска гражданка. 21-годишната жена дала парите при проверка на магазина на баща й в Кърджали. Заради опита за подкуп китайката може да лежи до 10 години в затвора.


По време на акция за акцизни стоки и нарушени авторски права трима испектори от „Икономическа полиция” влизат в магазин от голяма верига, за да търсят ментета. И ги откриват - 96 фалшиви парфюма и 165 слушалки.


„Служителката, след като разбра, че стоките ще бъдат иззети и ще има санкции срещу тях, явно тогава е решила да даде подкуп. Тя се приближи към мен и сложи парите в джоба ми”, обясни Алпер Мюмюн - оперативен работник към сектор „Икономическа полиция” – Кърджали.

Още по темата


Парите не били никак малко - 400 лева, но тримата полицаи не се изкушили да ги вземат.


„Викнахме дежурна група, сформирахме група и я задържахме”, обясни Радослав Узунов - началник група към сектор „Икономическа полиция” – Кърджали.


От вчера 21-годишната Ли е с повдигнато обвинение от прокуратурата, което предвижда до 10 години затвор. Днес в магазина, който е собственост на баща ѝ, семейството го нямаше.


А полицаите, отказали подкуп, не допускат, че може да се изкушат, колкото и да е голяма сумата.


„В крайна сметка дали са 50, 100 или 200 лева - това е престъпление”, коментира Радослав Узунов.


„За съжаление монетата има две страни, някои като нас не се поддават на такива изкушения, други явно се поддават”, обяснява Пламен Данев - инспектор към сектор „Икономическа полиция” – Кърджали.


„Според мен да вземеш подкуп или да не вземеш е въпрос на личен избор и всеки служител предварително трябва да е взел това решение. Аз съм решил сам за себе си да не взимам подкупи”, на мнение е Алпер Мюмюн.

 

Според полицаите е нужна промяна в заплащането, която да мотивира всички техни колеги да са честни в работата си.


Репортер: Димитър Иванов