Фандъкова коментира и предложението за увеличаване на цената на билетчето

 

Все повече рискови линии - с постоянен контрол. Общината ще бори гратисчиите с по-тежки санкции и по-чести проверки - това обяви  в "Събуди се" кметът на София Йорданка Фандъкова. 

 

След броени дни Столичният общински съвет трябва да разгледа предложението цената на билетчето за градския транспорт в София да поскъпне с 60 стотинки и от 1 лев да стане  1,60 лева. Ако предложението бъде одобрено, талоните за 10 пътувания пък ще поскъпнат с 4 лева  и от 8 лева ще станат 12 лева. Двойно скачат глобата и актът – от 20 на 40 лева и от 100 на 200 лева. Промяна в цената няма да има само по отношение на картите за пътуване.

 

„Зад конкретната цена от 1,60 лева не мога да кажа, че стоя, защото тя е експертно предложение. Стоя зад това да се знае точната цена и да се вземе решение откъде ще се платят тези пари. За мен е важно хората да имат алтернативата да пътуват по-евтино, а това се дава чрез картите. Важно е и да модернизираме градския транспорт. В последните години не само метрото се строи, но и се подмениха голям брой автобуси и почти 90% от тролейбусите, купихме и 20 трамвая. В същото време още имаме 30-годишни автобуси”, коментира още Йорданка Фандъкова.

 

„Разходите за осигуряване на градския транспорт в София са над 200 милиона лева годишно, а 94 милиона лева са приходите от билети”, подчерта тя.  „85% от всички пътуващи в градския транспорт пътуват с карти, а 64% от хората са с преференциални карти”, съобщи столичният кмет. Фандъкова напомни, че в момента картата за цялата градска мрежа за един месец за пенсионерите на възраст над 68 години струва 8 лева, а останалите пенсионери плащат 20 лева на месец.

 

Как новите цени се приемат от гратисчии и редовни пътници - провериха Рада Богданова и операторът Кирил Тасев. Гледайте!