Причината – информацията от „Панамските документи”

Видео: Ройтерс

 

Няколко хиляди души се събраха на протест в Лондон с искане за оставката на британския премиер Дейвид Камерън, съобщава „Ройтерс”.

Още по темата

 

С викове „Камерън вън”, гражданите се струпаха на „Даунинг Стрийт”. Шествието тръгнало към сграда, където министър-председателят присъствал на конференция.

 

При появата на Камерън множеството започнало да хвърля по него напечатани фалшиви доларови банкноти.

 

Причината за масовото недоволство са данните от „Панамските документи”, според които Камерън се възползвал от офшорния инвестиционен фонд на покойния си баща.

 

Първоначално премиерът отрече тези твърдения, но по-късно призна, че те са истина.


 
Според документите бащата на британския премиер управлявал офшорна сметка, по която никога не са плащани данъци във Великобритания. 


 
Камерън призна, че през януари 2010 г. е продал дела си от 5000 единици във фонда „Blairmore” за около 30 000 паунда. Това станало четири месеца преди да заеме премиерския пост.


 
Камерън твърди също, че семейството му е обявило всички дивиденти, получени от инвестиционния фонд, и че са изплатени всички данъци върху доходите.

 

В събота министър-председателят обеща и да публикува данните от данъчните си декларации.

 

Ще публикувам данните не само за тази година, но и за цялото предишно време, тъй като желая да бъда абсолютно прозрачен и открит. Аз ще бъда първият премиер, първият лидер на голяма политическа партия, който ще направи това и мисля, че то е правилно”, подчерта Камерън. 

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС