Електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, коментират социолозите

Засега не се наблюдава чувствително разсейване на традиционния негативизъм спрямо ДПС в българското общество. В същото време стартовите позиции на ДОСТ са по-скоро скромни – макар част от привържениците на ДПС да изглеждат добре настроени към новата формация. Наложените напоследък впечатления за Лютви Местан като представител на чужди интереси намират благодатна среда. 

Още по темата

 

Това са част от наблюденията от социологически сондажи на „Галъп интернешънъл“ в последните месеци. През януари, февруари и март  агенцията е тествала различни твърдения, свързани с ДПС, Ахмед Доган, Лютви Местан и новата партия ДОСТ.

 

През януари социолозите са попитали хората:„Преди седмици след реч на Ахмед Доган Лютви Местан беше отстранен от мястото на председател на ДПС. Според Вас лично това добре ли е за България?“. 58%  са били на мнение, че това е добре за България, а само една десета са били обратното мнение. Високите стойности на одобрение са пряко следствие от традиционно отрицателното отношение към ДПС. Вероятно, във вътрешнопартийна криза на ДПС мнозина са видели позитив за страната, коментират от „Галъп интернешънъл”.

 

„Трайният и дори инерционен негативизъм в мненията за ДПС проличава и при тестване на твърдението „Ахмед Доган защитава интересите на България“. Въпреки ниската точка на отношения между ДПС и Република Турция, само 15% от всички запитани през януари споделяха това твърдение, две трети бяха несъгласни с него, а останалите се затрудняваха”, коментират още социолозите.

 

Близо две трети от всички български граждани обаче са споделили мнението, че Лютви Местан защитава интересите на Турция и само 14% са били на обратното мнение. Запитани дали са съгласни с твърдението, че „Ахмед Доган защитава интересите на Русия“, близо половината от анкетираните не са могли да отговорят. Само 15% са съгласни с това твърдение, а близо 40% - не.

 

2% от запитаните казват, че биха гласували за партия ДОСТ, т.е. 2% от всички имащи право на глас.  „Твърде рано за каквито и да било прогнози. Стойностите показват електоралния потенциал и далеч не могат да се считат за прогноза за изборен резултат”, уточняват социолозите. 

 

Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан. Според експертите от "Галъп" електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват.

 

Партия ДОСТ беше учредена на 10 април. Припомнете си какво се случи в същата зала, в която преди години Лютви Местан беше избран за председател на ДПС.