Вижте къде в България това се случва и днес

 

Цена на билетче от 4 стотинки. Възможно ли е това да се случи в наши дни и къде е най-евтиният транспорт в България?

 

Оказва се, че е напълно възможно и не ни е необходима машина на времето, за да се върнем назад в годините на социализма. В община Търговище имало действаща пазарна икономика, няма нито един монополист превозвач, има много желаещи и конкуренцията е жестока. 

 

Въоръжен само с 4 стотинки, екип на Нова реши да провери истина ли е това. Качи се на маршрутка и шофьорът поиска само 4 стотинки.  

Още по темата

 

Изненадите обаче не спря дотук. По пътя към село Момино бусът взе още пътници, като шофьорът и на тях поиска само по 4 стотинки, а на пенсионерите – по 2 стотинки.

 

Маршрутката прави два курса до село Момино - сутрин и вечер.

 

Фантастично или не цената е напълно реална. А за собственика на фирмата, който е и шофьор на маршрутката, това е победа над незаконните превозвачи.

 

„Примерно аз, ако взимам 1,50 лева, те ще се качват четирима човека в леката кола за по 1 лев и ще си пътуват”, коментира превозвачът Сашо Йорданов.

 

А колкото по-ниска е цената, толкова по-щедър е бакшишът.

 

В Община Търговище има девет превозвача, които се борят за 18 линии.

 

„Наистина очаквахме да има конкуренция, но не очаквахме да постигнем толкова ниска цена”, обясни Валентин Велчев, зам.-кмет Община Търговище. 

 

„В комисията започнаха да питат това за пътнико-километър ли беше. Обяснихме им, че не е. Повтарям: цена на билети е офертата”, обясни Емине Якубова, зам.-кмет на Община Търговище. 

 

Все пак уловка има, но тя няма да е за сметка на пътниците. За да му излязат сметките, на превозвача се полага 5% държавна субсидия заради лошата пътна отсечка и още 5 на сто заради обявена най-ниска цена. Така, като дръпне чертата, това прави 900 лева месечно.

 

Договорът с фирмата-превозвач е сключен до 2019 година, а дали през тези две години хората ще продължат да се возят на 4 стотинки, времето ще покаже.