Повече от половин година преди вота за държавен глава наесен, претендентите вече са десетки

 

Невиждан интерес към президентския пост. Повече от половин година преди вота за държавен глава наесен, претендентите вече са десетки. 

 

С всички уговорки колко е рано да се говори за реалните кандидат-президенти, тази кампания за „Донкуков” 2 се очертава наистина доста шарена. 

 

На миналите избори през 2011 година се явиха впечатляващите 21 кандидат - президентски двойки. Тази година имаме толкова само дотук. И отсега можем да откроим няколко дисциплини в предстоящото състезание - битка между партиите, битка вътре в партиите и битка на неизбежните политически атракции.  

Още по темата

 

По традиция партиите тупат топката до последния момент, преди да съобщят своя играч за президентския пост. Пак по традиция през това време рулетката от слухове завърта безброй имена. Така най-упоритата президентска клюка за сезона се оказа… царска. Но, по традиция, Симеон Сакскобургготски избра мълчанието.

 

По традиция лидерите на партиите най-често поемат лично кандидат- президентския кръст. А ако лидерите са двама, както е в Реформаторския блок… не пречи традицията отново да се спази. Особено ако по традиция не успяват да се разберат по нито един въпрос. Може ли да имаме Найден срещу Радан?

 

„Всичко е възможно”, заяви Радан Кънев.

 

Ако следваме традицията партньорите да стават опоненти, нищо чудно да видим един срещу друг Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. И дори Росен Плевнелиев срещу Маргарита Попова. А традицията новите партии да мерят сили на избори вероятно ще изправи ДПС срещу ДПС. 

 

„Да разработим специална стратегия за участие в президентските избори”, заяви Лютви Местан. 

 

Тогава, ще не ще, стратегия ще пише и ДПС. И – може би ще наруши досегашната традиция да не играе със свой кандидат. А кандидатът на АБВ вероятно ще е традиционен - мълвата спряга или Ивайло Калфин, или бившият държавен глава Георги Първанов. Ако конституцията позволи. 

 

Традицията задължава поне един скандален политик от миналото да се яви на президентския вот. И сега ще е така.  

 

„Аз ще бъда един от най-интересните и самобитен, уникален кандидат”, заяви Владимир Кузов. 

 

Традиционно поне един-двама крупни бизнесмени решават да излязат на голямата политическа сцена. 

 

„Тъй като не се задават предсрочни избори, нямам друг избор, освен да издигна кандидатурата си за президент”, заяви бизнесменът Николай Банев. 

 

„Ако кампанията е само Кънев, Кунева, аз ще се кандидатирам и ще видите какви ще бъдат резултатите”, заканва се Веселин Марешки. 

 

А като заговорихме за сцена - ще спазим и традицията кандидат за президент да ни попее. Например фолкизпълнителката Луна. На китара може да ѝ акомпанира в предизборната битка Жорж Ганчев.