Защо са супер храна?

Първоначалните резултати от двугодишно изследване предполагат, че консумацията на орехи може да допринесе за забавянето на свързани с възрастта здравословни проблеми, без да води до натрупване на наднормено тегло, пише TechTimes, цитиран от агенция "Фокус".

 

Орехите, определяни от някои здравни експерти като супер храна, са отличен източник на протеини, които регулират апетита, и фибри, които подпомагат храносмилането. Голяма част от специалистите смятат обаче, че тези ядки съдържат много калории и могат да доведат до наддаване на килограми.

 

Първоначалните открития на изследването, проведено от учени от САЩ и Испания, разкриват не само, че увеличаването на теглото е минимално, но и че редовната консумация на шепа орехи може да доведе до значително намаление на нивата на холестерол, особено сред хората на средна възраст.

 

В рамките на проучването се наблюдават 707 пациенти между 60 и 82 години, които не страдат от неконтролиран диабет или високо кръвно налягане, алергия към орехи или затлъстяване.

 

260 участници са консумирали орехи редовно, а останалите са изпълнявали ролята на контролна група. След една година данните са показали, че както при хранещите се с орехи, така и при участниците от контролната група се наблюдава леко увеличение на теглото и промени в показатели като общ холестерол, триглицериди и липопротеини с висока плътност.

 

Сравнението на информацията е показало, че доброволците, които са консумирали орехи са имали по-голямо намаление на нивата на холестерол.

 

Предишни изследвания вече са доказали, че последователната консумация на орехи има няколко потенциални ползи за здравето, включително намаляване на риска от диабет 2 и сърдечни болести. Новото изследване е представено в рамките на конференция в Сан Диего, Калифорния, посветена на експерименталната биология.