Предлага се и въвеждането на нова месечна карта - "метро плюс"

 

Очаква се днес да стане ясно дали цената на билета за градския транспорт ще се вдигне от 1 лев на 1,60 лева.

 

Още по темата

На заседание Столичният общински съвет ще обсъжда предложението за увеличаване цената на билета.


Предложението на „Центъра за градска мобилност” е билетът за еднократно пътуване да стане 1,60 лв., но абонаментните карти да запазят цената си. Това включва и талоните с десет билета, които се предлага да станат 12 лева.


Предлага се и въвеждането на нова месечна карта - "метро плюс" - за метро и една линия наземен транспорт. Тя ще е на цена от 43 лв.

 

Вносителите са от ГЕРБ. На тях обаче не им достига един общински съветник, за да могат сами да вземат това решение. Основните политически грлупи, които са застъпени в Общинския съвет, казаха, че са против увеличението.

 

Заради поскъпването на билета от 9 часа пред сградата на Столичната община на „Московска” граждани се събраха на протест.

 

"Дошла съм да защитавам интересите на бедните софиянци заради увеличаването на билетите. Всичко се увеличи в тази държава. Само не се увеличават заплатите и пенсиите", заяви гражданка, дошла да протестира пред сградата на Столична община.

 

"Цената от 1,60 лв. касае изключително ограничен кръг хора, ползватели на тази услуга. И тази актуализация касае предимно гости на града и хора, които спорадично използват транспортната услуга. Моето решение, като председател на тази услуга, беше или да предложим решение, което да означава повишаване на всички превозни документи с 1% за всички, или да направим нещо по-различно. И смятам, че това е справедливо", обясни Екатерина Йорданова, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет.