Вносители на предложението бяха общинските съветници от ГЕРБ

Окончателно - билетът за градски транспорт в София става 1,60 лева от 1 юни. До решението се стигна въпреки протеста пред общината и разгорещените спорове в общинския съвет. 

 

Поскъпването важи както за автобуси, трамваи и троели, така и за метрото. Поскъпват и талоните с 10 билета от 8 на 12 лева. Абонаментните карти запазват цените си, въвеждат се и три вида нови карти. Едната е за метро плюс един наземен транспорт за 43 лева, а другата е туристическа - с нея ще можем да посещаваме музеите по-евтино. 

Още по темата

 

Пътуващите в градския транспорт определиха новата цена на билета като безумна. Поскъпването ще засегне 15% от пътуващите, които ползват еднократни билети. 

 

Вносители на предложението бяха съветниците от ГЕРБ. Не им достигаше един глас, за да могат сами да одобрят поскъпването. Подкрепиха ги четирима съветници от СДС, а голямата изненада беше Прошко Прошков от Реформаторския блок, който единствен от политическата си група гласува "за". 

 

Мотивът за поскъпването е, че така ще се покрият част от разходите в транспорта, а билетът не е променял цената си от осем години. Дебатите се водеха на фона на протест пред сградата на общината. 

 

От 1 юни се увеличава и глобата за нередовните пътници от 20 на 40 лева, а актът - от 100 става 200 лева.