Повече от 4 часа продължиха антиправителствените демонстрации в македонската столица

 

Политическата криза в Македония се задълбочава. Четирите най-големи политически партии поискаха от президента да преразгледа решението си за спиране на съдебното преследване за корупция срещу висши държавници. Именно то доведе до мащабните протести.

 

Очаква се днес председателят на Народното събрание в Македония да насрочи парламентарни избори на 5 юни. Според опозицията обаче избори на тази дата няма да има. Те заявява, че вот трябва да се проведе, след като се създаде среда за провеждане на честни избори и след като приключат докрай разследванията за корупция срещу висшите държавници.

 

Иначе Македония изкара поредна нощ на демонстрации и контрадемонстрации. Стигна се до размирици и сблъсъци между полиция и демонстранти. 

Още по темата

Часове преди началото на демонстрацията центърът на Скопие беше отцепен. Метални ограждения и полицейски кордони оградиха сградата на парламента.

 

Скоро улицата пред парламента се напълни с протестиращи. А исканията останаха традиционни. 

 

А опозиционният лидер Зоран Заев беше посрещнат с аплодисменти от демонстрантите. 

 

„Георге Иванов е голям срам за Македония”, поиска Зоран Заев. 

 

А от прокуратурата се заканиха, че разследванията продължават. 

 

„Решението е специалната прокуратура да бъде оставена да свърши работата си. Тя е създадена именно по тази причина. Те трябва да внесат обвинителни актове и да докажат кой е извършил и кой не е извършил престъпление”, коментира журналистът Огнен Янески. 

 

Шествието премина през централните улици на Скопие, а пред сградата на ВМРО ДМПН напрежението ескалира - към полицейския кордон полетяха камъни, бутилки и факли.