Българите смятат, че граждански патрули трябва да задържат бежанци, но съвместно с полицията

 

Динко и Перата бяха имената на тази седмица, а основните въпроси тези дни са: Как да се пази българската граница? Има ли място за така наречените граждански патрули? За истински патриоти ли говорим или за новопатриоти с анцузи и дори лица от ъндърграунда, намерили пристан в горите край браздата?

Още по темата


На всички тези въпроси отговор търси репортерът Ина Гълъбова в „Темата на Нова”, която ще видим в неделя след централната емисия на Новините на Нова.


В ефира на „Събуди се” бяха представени данни от експресно социологическо проучване за нашите нагласи към бежанците, направено от „Алфа Рисърч” по поръчка на Нова. То показва, че страхът от това бежанската вълна да се насочи към България, расте. Все пак повечето от анкетираните смятат, че арестите на мигранти трябва да се извършват и от граждански патрули, но съвместно с полицията.


Голяма част от запитаните заявяват и готовност да помагат на бежанци като даряват дрехи и други стоки от първа необходимост.


Още за проучването вижте във видеоматериалите, а целия репортаж на Ина Гълъбова гледайте в „Темата на Нова” в неделя вечер.